Lotus Elise Experience е страхотен начин да карате едни от най-яките спортни коли на писта

  • Галерия с 39 снимки. Галерия с 39 снимки.

28 Sep 2018

„Увеличаването на мощността те прави по-бърз на правите. Намаляването на масата те прави по-бърз навсякъде“. Това е един от най-известните цитати на Колин Чапман, легенда в автомобилния спорт и основател на марката Lotus. Цитат, който е и основен принцип, следван педантично от производителя на спортни автомобили от Нортфолк, Великобритания, от самото основаване на марката през 1952-ра. Принцип, който тествахме на практика.

Lotus Sofia Motorsport Driving School ни поканиха на писта „Дракон“ в Калояново, където навъртяхме над 40 обиколки с трите коли от флотилията на „училището за забавление“. Усещането зад волана на Lotus Elise наистина е уникално, и макар че LEE е едва входното ниво, което цели запознанство с колите, пистата и базовите техники за каране, темпото на обиколките бе доста сериозно. Газта и спирачките не се жалят, а удовлетворението е страхотно.

Иначе казано, в нито един момент не сме си и помислихме неща, които понякога изникват при други колективни събития с каране, като например „Жалко, че не карахме повече“ или „Жалко, че не ни позволиха да натиснем“. Що се отнася до инструкторите, супер точни, предаващи знанията си по супер разбираем начин. 

Какво е LEE? Това е съкращение на програмата, която направи деня ни страхотен! То идва от Lotus Elise Experience, първото от трите нива, които предлагат Lotus Sofia Motorsport Driving School и реално най-лесният (и на практика единствен) начин да карате Lotus на писта. При това да го карате здраво.

Колко са нивата? Три, базовото, което опитахме (LEE), Lotus Driving School Level 1 и най-про сесиите Lotus Driving School Level 2, като цената за първото е 350 лв. на курсист. Пари, които гарантираме, че (ако обичате да шофирате) ще са едни от най-разумно изхарчените ви през живота. Цените на другите две нива, както и какво точно включват, може да научите от страницата на Lotus Sofia Motorsport Driving School или като кликнете тук.

Какви са колите? 2006 Lotus Elise S2 с 1,8-литров атмосферен мотор (Toyota) със 192 к.с., постигащи се при мноооого приятните 7800 об/мин. LSMD имат още един такъв, който е още по-подготвен за писта, с предпазна клетка, пожарогасител, състезателно окачване и още приятни неща, а третият автомобил е почти чисто новия Elise S3 – 1,8-литров двигател с компресор и 220 к.с. Той вдига 100 за 4,6 сек и развива 234 км/ч.

Какви са датите? Общо около 13 за годината, като за тази обаче останаха само 12 и 26 октомври, така че ако ви се кара, най-добре кликнете тук.

Текст и фотография: Иван Монев

 

Първородната Godzilla!