Запознайте се с 1360-конния Holden Time Attack

  • Галерия с 6 снимки Галерия с 6 снимки

08 Oct 2018

В заглавието пропуснахме да споменем, че е електрически. И че ще вдига 100 км/ч за 1,25 секунди по пътя си към максимална скорост около 480 км/ч. Концептуалният модел се казва Time Attack. Да, прототип е, да, числата звучат нереално, но понякога имаме нужда точно от това - да се порадваме на една мечта без някой да ни обяснява как изпълнението ѝ е невъзможно. Освен това идеята не е съвсем абсурдна. Реален 3D модел вече съществува.

Колата ще бъде изцяло електрическа, с четири 250-киловатови електромотора, което значи 1360 к.с. Въртящият момент от 3240 Нм ще бъде достатъчен да ви закара до работа, да дърпа експреса до морето и да изстреля ракета до Марс.

Разпределението на въртящия момент на всяко от колелата е нещо, което познаваме и от другаде. 3-степенна скоростна кутия си е новина за електромобил, но оттук нататък нещата навлизат дълбоко в сферата на научната фантастика: 6G по време на спиране, благодарение на въглеродните дискове и (внимание!) време за пълно зареждане на батерията от 90 секунди! Секунди! Всичко ще е от кевлар, въглеродни влакна и материали, за които само Менделеев е чувал. Аеродинамиката разчита на граунд ефект, фаровете използват лазерна технология, а каската на пилота поддържа триизмерна система, която прожектира неща като идеалната линия или собствената ви кола от предната обиколка директно пред погледа ви.

Изглежда нереално, но нима не живеем в свят, в който 7-местни електрически ванове бият бегачки на драг и най-популярният модел на Ferrari е хибрид!?

 

Първородната Godzilla!