Това е 1968 Dodge Charger със 7-литров V8 с 1000 к.с., 1288 Нм и ръчни скорости

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

05 ное 2018

Мечта. Или пък чудовище. Или пък и двете. Без значение, едно е сигурно – Dodge е първата марка, която продава сериен двигател с 4-цифрена мощност. Моторът е базиран на легендарния 426 HEMI, който едно време са наричали ‘Elephant’ (слон), заради размера и мощността му.

Новият агрегат е кръстен с еднозначното ‘Helleplant’. Той е със същия работен обем от 7-литра (426 куб. инча или 6,98 литра), като за него е завинтен и механичен компресор с обем 3 литра. Блокът вече е алуминиев, като след всички „магии“ на Dodge и Mopar, машината е показала 1000 к.с. и 1288 Нм.

Хиляда двеста осемдесет и осем нютон-метра и 6-степенна механична скоростна кутия Tremec T-6060. Яко. Тази комбинация е вградена в оригинален Dodge Charger от 68-ма, който – логично – е доста силно модифициран. В колата могат да бъдат различени доста компоненти от Dodge Challenger SRT Hellcat.

От Hellcat-а са фаровете например, които са прибрани зад решетката, а стоповете реално са ауспусите, като светлината идва от LED източници зад тях. Резултатът е доста як. Колелата са 20 и 21-инчови, спирачките са Brembo с по 6-бутала отпред, а в салона може също да различите компоненти от Challenger Hellcat.

Супер. Има обаче една уловка. Dodge наистина продават масивния 1000-конен мотор отделно и наистина може да си го купите, но той е проектиран да работи само в сходни модели произведени до 1976-та. Нещо, което вероятно по-сръчните майстори обаче могат да коригират.

Коментирай

Sending ...