Вижте как Bugatti Chiron вдига 420 км/ч на остров в щата Флорида. Колко още може?

  • Галерия с 24 снимки. Галерия с 24 снимки.

02 Jan 2019

Мястото е т.н. ‘Johnny Bohmer Proving Grounds’, което се намира в близост до Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ и което в миналото е служило за кацане на космическата совалка. Правата е дълга 2,7 мили или близо 4,4 км, които явно са достатъчни на могъщото Bugatti Chiron да развие 261 мили в час или точно 420 км/ч.

Тези 420 км/ч обаче не са технически възможната максимална скорост на колата, а са зададени, като ограничителни от Bugatti. От съображения за сигурност… Или по-точно, поради опасения на инженерите на VW Group, че гумите – Michelin Pilot Sport Cup 2 с размери 285/30 R20 отпред и 355/25 R21 – няма да издържат на по-голямо натоварване.

Този въпрос е доста любопитен, тъй като според някои, Michelin-ките нямат проблем и с по-високи скорости. Нещо, което го доказа и Koenigsegg, поставяйки актуалния официален рекорд за скорост със същия модел гуми, развивайки 447 км/ч с Agera RS. Което е с 16 км/ч повече от предишния официален рекорд на Bugatti – 431 км/ч, поставен с Veyron Super Sport.

Гумите на Agera RS може и да са същите, като Bug Chiron, но двете коли са доста различни. Една от най-големите и съществени за гумите разлики са масите на двете машини: шведската стрела тежи 1395 кг., докато Chiron е 1998 кг по спецификация. Това са си над 400 кг повече натиск за гумите, при това в неподвижно състояние. Явно инженерите на Bugatti са се подсигурили.

Колко всъщност може да развие могъщия Chiron? Това засега остава тайна, но мнозина специалисти твърдят, че скорост от над 450 км/ч не би била проблем. Ще разберем ли скоро дали е така? Не и от Bugatti. Шефът на марката, наш любимец и бивш началник на Lamborghini и Audi Sport, Щефан Винкелман, каза че поставянето на рекорд за скорост не е сред приоритетите на марката и че от Bugatti работят по по-важни неща.

Разгледайте кратката галерия с могъщия Chiron, след което може да кликнете на снимките в текста, които ще ви отведат до доста интересни материали. Като например към статията, в която сравняваме Agera RS и Chiron. Ако кликнете на горящите спирачки пък ще видите как Bugatti тестват нови 3D принтирани апарати колата, а ако кликнете на този български Chiron долу, ще видите нашето видео от ексклузивната ни среща с този наистина могъщ автомобил.

 

 

Първородната Godzilla!