Ще даде ли новият болид на Ferrari предимство на Фетел и Льоклер?

  • Ще даде ли новият болид на Ferrari предимство на Фетел и Льоклер?

06 Feb 2019

Винаги когато става дума за бързи коли и особено Формула 1, името Ферари е едно от първите неща, които изплуват в съзнанието ни. Черното конче е пословично със супер колите, които произвежда и можем спокойно да кажем, че думата Ферари е синоним на забележителна бързина. И естествено болидите на скудерията във Формула 1 не правят изключения, като вероятно мнозина си спомнят, че най-славните години на Михаел Шумахер преминаха именно във Ферари.

Италианския тим продължава традицията си да прави изключително бързи машини за света на Ф1, като последният им модел не изневери на традициите. Болидът на скудерията за 2018-а разполагаше с турбиниран V-образен двигател с обем от 1,6 литра и доста сериозните 901 конски сили, при тегло от само 733 килограма. И макар все още да нямаме конкретна информация за новата машина на тима за сезон 2019, от Ферари вече обявиха, че премиерата на новия им болид ще се състои на 15-и февруари.

Няма съмнение, че именно този нов болид ще бъде в основата на надеждите на двамата пилоти на отбора, Себастиан Фетел и Шарл Льоклер. Фетел обаче има вече не малък стаж в Скудерията и съответно опит с болидите на тима, като той се състезава за Ферари от 2015-а година насам, докато Льоклер е ново лице в отбора. Поради тази причина пък ще е интересно да видим как двамата ще се сработят и какво съперничество ще има между тях.

Вече се появиха конкретни мнения относно едно евентуално съперничество между германеца и родения в Монако Льоклер. По-конкретно се появи изказване на бившия шампион в Ф1 Нико Розберг, който смята, че неговият сънародник ще трябва доста да се поизпоти, за да задържи позицията си на лидер в отбора, но поглеждайки конкретните Формула 1 залагания, все пак става ясно, че Фетел има предимство в предварителните коефициенти за краен успех при пилотите.

Шансовете на Себастиан Фетел да грабне шампионския приз през тази година са оценени на 4,33, докато Шарл Льоклер е с коефициент от 10,00 за евентуална победа при пилотите в края на сезона. Естествено, опитът е на страната на германския пилот, като Фетел има не само години опит в състезанията от Формула 1, но все пак той вече е опитвал вкуса от това да станеш шампион. От другата страна обаче Льоклер разполага с цялото време на света, предвид своите едва 21 навършени години.

Но въпреки младостта си и крехката възраст, монегаската дейвствително е огромен талант, като именно той бе една от причините Кими Райконен да си стегне багажа. Още през септември 2018 от Ферари обявиха, че финландецът ще напусне отбора, като на негово място ще дойде именно Шарл Льоклер. Макар и на пръв поглед това да изглежда малко нелогично, тъй като реално те заменят много опитен пилот, който е бивш шампион, с един младок, който тепърва трябва да се доказва, това изобщо не е така, защото от Ферари са наясно с качествата и потенциала на Льоклер.

И ако оставим настрана евентуалното съревнование между Фетел и Льоклер за лидерската позиция в отбора на Ферари, остава въпросът дали новият болид на Скудерията ще даде предимство на своите пилоти пред конкурентите? Ще трябва да почакаме, за да разберем, но имайки предвид историята на Ферари, то и Себастиан Фетел и Шарл Льоклер най-вероятно ще могат да разчитат на един от най-бързите болиди към момента.

 

Много практичен и интересен!