Това е Bugatti La Voiture Noire. Има 6 ауспуха и струва 26 млн. лева

  • Галерия с 14 снимки. Галерия с 14 снимки.

05 Mar 2019

Всъщност, излъгахме. Цената е 11 млн. евро, което прави около 21,5 млн. лв…. без ДДС. Като добавим и тези 20%, сумата скача на 13,2 млн. евро или 25,8 млн. лева. Които…, всъщност, няма особено значение дали е 25 или 26 милиона. Факт е обаче, че Bugatti La Voiture Noire е най-скъпата нова кола.

Уточнението „нова“ е важно, защото най-скъпият автомобил е 1963 Ferrari 250 GTO, който бе продаден за 60 милиона евро. Но, обратно към уникалното Bugatti La Voiture Noire.

Уникално, защото ще продължи да съществува само в тази единствена бройка, която харизматичният Щефан Винкелман (бивш шеф на Lamborghini, а в последствие на Audi Sport), представи на салона в Женева. Колата е базирана на Chiron, но е доста променена, най-вече в стилистично отношение. Моделът се асоциира с прекрасното Bugatti Type 57 SC Atlantic (както и безобразно по-евтиния в сравнение Chiron, всъщност) и е създаден по повод 110-ия рожден ден на марката.

Дизайнът? Доста силен, като не може да се отрече, че задницата напомня на тази на McLaren P1. Не можем да отречем обаче и, че ни допада повече от тази на могъщия Chiron. Вижте и тези шест изпускателни тръби. Силна визия.

Що се отнася до задвижването, под задния капак на Bugatti La Voiture Noire работи същия 8-литров 4-турбо W16, който задвижва и Bug Chiron: 1500 к.с. и 1600 Нм. Динамиката? От Bugatti не цитират данни, като ускорение от максимална скорост, но ако предположим, че уникалното изпълнение е малко по-леко от двутонния Chiron, може да очакваме лееееко подобрение на динамиката. Която, съгласете се, никога не е била повод за критика на Chiron…

И тик е време за въпрос: бихте ли дали 26 милиона лева за автомобил, ако разполагахте с повече? Или пък бихте предпочели да си купите 5 Chiron-а. Или пък яхта? Остров? Държава?

 

 

Първородната Godzilla!