Денис Мюлер-Коренек, майката, която постави рекорд от 296 км/ч с… велосипед. Видео

  • Галерия с 14 снимки. Галерия с 14 снимки.

04 Jul 2019

Трудно ни е да си го представим, затова гледахме видеото няколко пъти. Изумителен рекорд, поставен след сериозна подготовка, от една жена, която вярва в себе си. Рекорд, който бе реализиран на 18 октомври 2018-та година, 23 години след дотогавашното постижение.

Човекът. Денис Мюлер-Коренек е родена в САЩ, на 46 години, е майка и велосипеден състезател. Денис е първата дама, осмелила се да опита рекорд за скорост при велосипедите през 2016-та, когато успява да развие почти 238 км/ч.

Екипът. Естествено, Денис не е сама. Неин треньор е Джон Хауърд, който държи рекорд от 1985-та до 1995-та, а Шия Холбруг е професионален автомобилен пилот, която кара водещия автомобил. Основна фигура в отбора е и съпругът на Денис.

Водещият автомобил. Същият, който е ползван през 90-те за опитите на друга легенда в спорта и дисциплината - Фед Ромпелберг. Драгстер със специално обособен въздушен параван в задната част, който да осигури прикритие за велосипедиста. Освен това, поради предавателните числа на колелото, задвижването с крачна сила на последното от място до висока скорост, е на практика невъзможно. Затова драгстерът дърпайки засилва Денис до над 160 км/ч, и оттам нататък тя настъпва здраво.

Колелото. Логично, изработено специално за целта и според изискванията на Денис и Джон. Интересно, но не успяхме да намерим пълните спецификации, но пак имаме малко информация. Конструкцията е карбонова, колелата са 17-инчови, мотоциклетни, както и гумите. Доста любопитна е и системата от предавки. Тя е тип двойна редукция с такива предавателни числа, че един оборот на педалите отговаря на 42 метра пробег на велосипеда… Именно поради тази причина, Денис няма шанс да развие рекордни скорости без помощта на теглещия я автомобил.

Рекордът. Денис Мюлер-Коренек успява да развие изумителните 296,009 км/ч. С това постижение не става само най-бързата жена-велосипедист, но и най-бързият човек с велосипед в света. Тя подобрява 23-годишния рекорд на Фед Ромпелберг, поставен на 3 октомври 95-та (268,831 км/ч).

Първородната Godzilla!