Дебют за първото електрическо Mini в историята: 184 к.с., до 270 км. пробег

  • 51 снимки с първото електрическо Mini 51 снимки с първото електрическо Mini

09 Jul 2019

Електрическата революция в Mini започна. Първият модел на марката с батерии и електромотор вместо двигател с вътрешно горене дебютира току-що, носейки името Cooper SE. Визуално разликите спрямо останалите представители на бранда са доста (какво ще кажете за джантите!), а под капака прилики на практика липсват.

От Mini съобщават, че задвижването идва от електрическа система, която е била разработена специално за нуждите на компанията. Налице е един електромотор, който изпраща 184 конски сили и 270 Нм въртящ момент към предните две колела. Британците обещават спонтанна динамика, а и цифрите говорят за същото.

От място до 60 км/ч – скорост, която обикновено е повече от достатъчна в градски условия, електрическото Mini ще се изстрелва за 3,9 секунди. Кота 100 км/ч се достига за 7,3 секунди, а пробегът с едно зареждане на батериите варира между 235 и 270 километра в зависимост от начина на шофиране и атмосферните условия.

Зареждането ще става по три различни начина – от контакта вкъщи, от уолбокс или от обществена зарядна станция. Максимално допустимата мощност на зареждане е 50 кВ. По време на движение, енергиите от спиране и инерция се рекуперират в две различни нива, които се избират от шофьора.

Стандартното оборудване е доста приятно. То включва LED фарове, двузонов климатроник, отопление със специална термопомпа, електрическа паркинг спирачка и Connected навигация. Cute визията също е серийна.

На този етап британците не съобщават нищо по отношение на цената на модела и кога ще започнат поръчките и производството му.

Много практичен и интересен!