Top Gun: Maverick. Трейлър на продължението на един от най-култовите филми, 33 години след премиерата на оригинала

  • Галерия с 35 снимки. Галерия с 35 снимки.

19 Jul 2019

Каквото и да напишем за оригиналната продукция ‘Top Gun’, ще е малко. Само ще кажем, че при заснемането филма, разпространен през 1986-та, режисьорът Тони Скот искал сцена с кацане на изтребителите на палубата на самолетоносача, с камери срещу слънцето. Капитанът на кораба обаче сменил курса, тъй като снимачният екип работил основно на принципа „каквото успеем“, по време на регулярните учения на флота. Дори и студио, като ‘Paramount Pictures’ не може да си позволи да наеме ядрен самолетоносач с над 2000 души на борда, за няколко месеца.

Тони обаче държал да дозаснеме сцената със съответното положение на светлината, поради което помолил капитана на кораба да върне курса. В последствие режисьорът бил информиран, че това действие ще струва 25 000 долара (еквивалента на 85 хил. днес). Тони Скот разписал чек за 25k и довършил снимките, точно както искал. Още 5 минути…

Именно заради тази отдаденост, в комбинация с бюджета и таланта на актьорите, Top Gun’ продължава да бъде ненадминат по качество на изпълнение и по силата, с която влезе в сърцата на няколко поколения. Актьори, като Том Круз, Вал Килмър, Кели Макгилис, Антъни Едуардс, Том Скерит, Майкъл Айрънсайд, Мег Райън и още силни фигури, без които ‘Top Gun’ нямаше да бъде, това което е.

Сега, 33 години след дебюта на първата лента, идва второ издание, кръстено ‘Top Gun: Maverick’. 

Началото на реализацията на идеята за продължението идва през 2010-та година, когато Paramount Pictures отправят оферти на Джери Брукхаймър и Тони Скот, след което започва сформирането на екип. Сценаристи са Питър Крейг и Джъстин Маркс, подпомагани от още няколко човека. Тони Скот обаче, за огромно съжаление, ни напусна на 19 август 2012-та година, което постави продукцията под въпрос. За щастие решителността на Брукхаймър определя устояването на проекта и през 2017-та Том Круз разкри и името на продължението.

Историята? Основна линия на сценарият е краят на въздушните битки, във вида, в който сме свикнали да се разиграват, и постепенното им изместване от далекобойните ракети и дроновете. Маверик (Том Круз) управлява F/A-18E/F Super Hornet, като в новата лента участват още Вал Килмър в ролята на Айсмен, Майлс Телър в ролята на Брадли Брадшоу, който е син на Гус, загиналия в първия филм партньор на Маверик. Списъкът с ктьорския състав продължава с още Дженифър Конъли, Ед Харис, Джон Хам, Глен Пауъл и други.

Возилата? В първия филм Чарли (Кели Макгилис) караше прекрасно Porsche 356 A Speedster (реално, реплика, но въпреки това прекрасно), а Маверик се състезаваше с F14-ките със своето Kawasaki GPZ900R. Нямаме представа какви автомобили ще участват в новия филм, но в трейлъра виждаме как Маверик изпълнява същата дисциплина, но този път с новата Ninja H2.

Саундтракът? Изключително силен и въздействащ. Такъв е в първия филм, с парчетата ‘Danger Zone’ и ‘Take My Breath Away’ на Джорджо Мородер и Том Уитлок, като първата е в изпълнение на Кени Логинс, който изпява също и ‘Playing With The Boys’, а втората – на „Берлин“. ‘Great Balls Of Fire’’(Джери Лий Люис) и ‘You’ve Lost That Loving Feeling’ (The Righteous Brothers), също ще останат завинаги в историята, като едни от най-готините филмови, а и не само, парчета. В новия филм? Ще чуете познати акорди.

Премиерата на филма е на 26 юни 2020-та година, като още от сега нямаме търпение, толкова, че пуканките вече са в микровълновата. Нищо, че ще мине година дотогава. И че няма да ни пуснат с тях в залата.

Текст: Иван Монев

 

Първородната Godzilla!