Jaguar Land Rover ще взима двигатели от BMW?


22 Jul 2019

В автомобилната индустрия настъпват времена, в които все по-често ще виждаме сливания, съвместни проекти и общи алианси между отделните производители. Това е нормално с оглед настъпването на новата ера на електрическо задвижване и автономни технологии, която изисква невероятно големи по мащабите си капиталовложения. Затова и не бяхме особено изненадани, когато разбрахме, че две от най-големите фирми на пазара ще работят заедно по задвижващи технологии.

Става дума за Jaguar Land Rover от една страна и BMW от друга. Макар и все още нищо да не е обявено официално, авторитетно издание като Autocar съобщава, че двете компании са решили да разширят скорошното си партньорство на тема електрически технологии. Според британската публикация, производителите са се съгласили споразумението вече да включва бензинови, дизелови и хибридни задвижващи системи с четири и шест цилиндъра.

От материала става ясно, че партньорството всъщност ще бъде еднопосочно. Тоест, BMW ще дава на JLR различни двигатели, които ще бъдат адаптирани и продавани в следващите поколения модели на фирмата. Това ще намали средствата, които JLR ще изразходва за развойна дейност, а от друга страна BMW ще увеличи лесно количеството продадени агрегати, с което ще подобри и печалбата си.

Потенциалното споразумение, което очакваме да стане официално съвсем скоро, се появява в момент, в който Jaguar Land Rover отчита годишна загуба (за 2018 година) от 3,8 милиарда евро. Тази година нещата също не изглеждат добре, тъй като продажбите на компанията спадат с 11,6 процента спрямо предните 12 месеца.

Първородната Godzilla!