Toyota RAV4 се изложи на лосовия тест. От компанията не са съгласни...(видео)


13 Sep 2019

Шведското издание Teknikens Värld, което „свали главите“ на доста модели с лосовия си тест, взе поредната си жертва. Този път се провали актуалното поколение Toyota RAV4, което премина през полигоните преди няколко дни.

Анализът на колегите ни от Швеция показва, че джипката е проявила две отделни слабости при упражнението. При първия случай, RAV4 e повдигал за кратко време две от колелата си и се е движел изцяло само на две гуми. В други моменти пък ESP системата се е държала неадекватно и не е успяла да извади автомобила от критична ситуация. Ситуациите можете да видите в прикаченото видео.

Най-високата скорост, която журналистите са успели да развият при преминаването на изкуствения шикан, е била 68 км/ч, малко под минимума от 70 км/ч, който изданието само определя при тестовете си. За сравнение, Nissan Qashqai се справи със задачата с далеч по-високата скорост от 84 км/ч, а дори доста по-тежкият KIA Sorento разви до 78 км/ч.

Тестът породи мигновена реакция от страна на шведското подразделение на Toyota, което коментира, че във вътрешни тестове в компанията машината се е справила отлично с лосовия тест.

„В Toyota безопасността на нашите клиенти е наш приоритет номер едно и за да гарантираме тяхната сигурност, прилагаме строги тестове за безопасност по време на разработването на всички наши продукти“, коментира Ерик Густафсон, PR мениджър на марката в Швеция. „Нашите вътрешни тестове напълно отговарят на глобалните стандарти за избягване на препятствия и от 2016 г. обновихме нашите процеси, за да отразяваме и процедурите, използвани от Teknikens Värld. По време на своя етап на развитие RAV4 успешно премина всички вътрешни тестове, включително ISO 3888-2 и теста Teknikens Varld Elk."

Първородната Godzilla!