Abarth празнува юбилей със специалния 695 70 Anniversario

  • 22 снимки с наточения мъник 22 снимки с наточения мъник

04 Oct 2019

Една от любимите ни марки става на 70 години. Abarth чуква юбилея тази година и ще отпразнува повода със специален автомобил. Той се базира на познатия ни 695 и се отличава с няколко дизайнерски докосвания. Производството ще бъде ограничено до точно 1949 бройки, което коренспондира с годината на създаване на италианския бранд.

Няма как да не започнем от най-открояващото се подобрение – спойлерът отзад. Той не е там, просто за да изглежда добре, ами е разработен след дълги часове в аеродинамичния тунел на Abarth и реално носи позитивни отпечатъци върху динамиката на двувратата машина. По-точно, крилото генерира до 42 килограма притискане на задната ос при скорост от 200 км/ч.

Екстериорният цвят е зелен с име Monza 1958, а част от купето е пръснато в подхождащ светло сви цвят. В кабината пък откриваме специални спортни седалки, които не се предлагат за модела в другите му версии. Налична е и свързаност с Apple CarPlay и Android Auto.

Задвижването. Идва от 1,4-литров турбо мотор, изстискан до 180 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Спринт от място до 100 км/ч в рамките на 6,7 секунди и топ скорост 225 км/ч. Но силата, като и преди, си остава в завоите и на пистата, където 17-цоловите SuperSport се чувстват на място. Спирането идва от 305-мм предни и 240-мм задни спирачки.

На фона на цените на чисто новите автомобили в наши дни, стартовото 34 600 евро звучи доста добре. Това е цената за Италия, а дали машината ще стъпи и на родна земя, засега не знаем.

Първородната Godzilla!