Реалността боли: в САЩ вече се продават повече електромобили от коли с ръчна кутия...


03 Nov 2019

Не, не – не оставяйте заглавието да ви подведе. В Dizzy Riders не сме хейтъри на тема електрически автомобили. Напротив – вярваме до голяма степен на тази технология и, с определени условности, можем да повярваме, че тя ще обезпечи мобилността ни в бъдеще. Но някак си не можем да се простим със света на двигателите с вътрешно горене и ръчните кутии.

Именно този тип конвенционални задвижвания с времето ще започнат все по-често да отстъпват място на хибридизирани или изцяло електрически машини. Процесът всъщност е в ход – актулно проучване на пазара в САЩ от Driving.ca показва, че ръчните кутии са почти напълно забравени в страната.

Базирайки разследването си на официална статистика от J.D. Power за бройката и вида на продадените чисто нови коли през третата четвърт на годината, колегите ни от Driving са установили следния тревожен факт. Колите с ръчни скоростни кутии съставляват под един процент от всички реализации в Америка. През тези три месеца електромобилите пък са били малко над два процента.

Разбира се, тази статистика се отнася за пазара в САЩ – един регион, който по традиция доста по-рядко се обръща към конфигурациите с три педала. В Европа положението е доста по-различно, но – вярвайте ни, тенденциите в търсенето са точно същите.

Много практичен и интересен!