Aiways U5 е най-достъпният електрически SUV в Европа. Естествено, идва от Китай

  • Aiways U5 е най-достъпният електрически SUV в Европа. Естествено, идва от Китай

11 Nov 2019

Китайците пристигат. Пред вас е първият изцяло електрически кросоувър от Китай, който има разрешение за продажба на пазарите в ЕС. Казва се Aiways U5 и всъщност не изглежда зле. 

Позиционираният в Шанхай производител е първият, осигурил си всички необходими разрешения и сертификати, за да внася електромобили в Европа. Първите екземпляри ще залеят континента през април или май 2020, а ако има интерес, китайците са готови да внасят стотици хиляди екземпляри.

Идеята е ясна - не всички могат да си позволят Tesla Model X, Audi e-Tron или Jaguar I-Pace, но практически всички (особено в Западна Европа) искат да карат голям SUV на ток. Aiways е достъпното решение на математическата задача, в която искате голяма и скъпа кола, но имате пари само за малка евтина такава.

С какво разполага Aiways U5, за да спечели европейските клиенти? 4,70-метрова каросерия, електромотор със 190 к.с. и батерия, осигуряваща реални 380 км. Не звучи зле като за базов играч. Интериорът от снимките си е направо респектиращ: съвсем изчистен откъм физически бутони, но затова пък снабден с три екрана, два от които -  доста внушителни. Засега знаем само това. И сме любопитни за повече.

Сайтът на компанията в момента на писането на този материал е счупен, което не е супер атестация. Но обещаната цена от 25 000 евро звучи интригуващо в сравнение с европейските алтернативи в сегмента… Следим!

Първородната Godzilla!