Dodge пенсионира най-стария автоматик в автомобилната индустрия, който все още се използва


12 Dec 2019

Чували ли сте за трансмисия с име Ultradrive? Най-вероятно не, но за американците тя си е нещо като религия. Сами разбирате колко са тъжни Зад Океана, след като Dodge обяви намеренията си да приключи производството на тази скоростна кутия през 2020 г.

По европейските стандарти Ultradrive е един архаичен 4-степенен автоматик, който обаче все още може да се поръча за някои модификации на Dodge Journey. Животът на механизма започва през вече далечната 1989 година, когато се появява като опция за някои модели на Chrysler, Dodge и Plymouth.

90-те години наложиха нови стандарти в задвижванията и поетапно Ultradrive бе пенсиониран, но все пак успя да продължи живота си и през новия век. По един или друг начин, макар и при минимални реални продажби, автоматът е част от портфолиото на FCA дори днес. Разбира се, след куп подобрения, но все пак - говорим за 4-степенно “хидро”, човече!

Journey най-вероятно ще бъде свален от поточните линии догодина, което пък налага спирането на Ultradrive. Oсвен това, FCA вече разполага с далеч по-модерни 6-, 8- и 9-степенни автомати.

Тук можете да видите на колко модела се е слагала трансмисията през годините и какви са били основните й проблеми.

Много практичен и интересен!