VW ще зарежда колите ни с роботчета, които щъкат из паркингите на моловете

  • Изглежда шантаво, но всъщност технологията вече е готова. В следващите графики е обяснено повече за системата. Гледайте и видеото в началото на текста. Изглежда шантаво, но всъщност технологията вече е готова. В следващите графики е обяснено повече за системата. Гледайте и видеото в началото на текста.

27 Dec 2019

Volkswagen представи нова идея за начина, по който ще зареждаме електромобилите си в бъдеще - с малки зареждащи роботи. Автономните машинки ще стигат до колата ни, независимо къде в рамките на паркинга сме спрели, и ще я зареждат, докато пазаруваме. Целият процес ще се изпълнява автономно без човешка намеса.

Предимството е, че вместо да електрифицират всички клетки в един подземен паркинг с 1000 места, собствениците на подобни съоръжения ще могат да поръчват необходимия им брой роботи, съобразно броя електромобили, които ги посещават.

 

Как работи системата? Роботът дърпа “ремарке”, което представлява гигантска външна батерия. Паркира това ремарке до колата ви и я включва към него. “Ремаркетата” са с капацитет от 25 кВтч, а скоростта на зареждане е 50 кВт, така че зареждането ще отнема около 30 минути.

Самият робот ще бъде “извикван” с помощта на приложение за телефон или ще се явява напълно без човешка намеса, в зависимост от развитието на системата V2X, но и в двата случая няма нужда да търсите специално място за паркиране на електромобил, нито да си цапате ръцете с кабели.

За да се придвижва безопасно между колите в паркинга роботът ще разполага с камери, лазерни и ултразвукови сензори. Това обещава доста нелепи клипчета в “тубата”, но нека не бъдем лоши пророци...

 

Първородната Godzilla!