Това Ferrari FXX всъщност е Nissan 300ZX

  • Галерия с 9 снимки - последните две са на оригинала Галерия с 9 снимки - последните две са на оригинала
  • Оригиналната кола Оригиналната кола

30 Dec 2019

Ferrari FXX е една от най-редките съвременни коли на Ferrari, произведена в тираж, почти три пъти по-малък от този на McLaren F1 и обвита в почти същата мистерия. Собствениците нямат свободен достъп до колите си, забранено е на други механици да надзъртат под капака, всяка препродажба е напълно немислима, а Михаел Шумахер лично е настройвал окачването - чували сме какви ли не легенди за едно от най-бързите пистови Ferrari-та в ново време, които несъмнено спомагат за увеличаването на цената и ексклузивността.

И какво правиш, ако нямаш парите и клиентската близост с марката, за да се сдобиеш с оригинално FXX? Да, защото парите не бяха достатъчни. 30-те произведени екземпляра бяха предложени на отбрани сигурни клиенти с поне няколко Ferrari-та в гаражите си. Ако не попаднеш в златния списък на Маранело, остава единствено да си направиш едно FXX сам. Смелият опит идва от Русия (къде другаде) и включва Nissan 300ZX от 1991 г.

Очевидно леките затруднения, като например предноразположеният двигател и липсата на елементарни сходства в пропорциите, не са попречили на създателя на колата от снимките. Някои детайли са му се получили отлично, но други са комични - например необходимостта да добави задни светлини, каквито оригиналната (пистова) кола очевидно няма.

Репликата явно не е съхранявана при условията, на които се радват оригиналните FXX, за което свидетелства както снежният калпак, така и прашасалият двигател.

Е, все пак и цената е далече от 2 млн. евро, колкото струва FXX. Тук говорим за доста по-скромните 5000 долара. Бихте ли дали толкова за Nissan 300ZX с червена ръбата каросерия ала-FXX?

 

Лукс от Китай!