Suzuki превръща Jimny в камионетка, за да оцелее


23 Jan 2020

Не, не сме пресилили заглавието, само за да кликнете на статията. Плановете на Suzuki за абсолютния хит в Европа Jimny са доста странни, но не и лишени от логика. Но ще започнем от малко по-далеч.

Както знаете, от тази година в сила влизат нови емисионни стандарти за производителите на на автомобили на нашия континент. Те предвиждат всяка компания да не надвишава определено ниво на СО2 емисии средно за цялата си гама, което всъщност вече доведе до прекратяването на продажбите на определени версии от определени модели.

Фирмите са принудени да лансират по-малките по работен обем автомобили и, по възможност, тези с алтернативна форма на задвижване. Супер грубо казано, на три продадени Skoda Octavia на метан, марката от Чехия получава една квота за продажба на битурбо дизелов Kodiaq RS. 

Естествено, стандартите ще застигнат и по-малките производители като Suzuki. Японците не са много близо до постигане на търсеното ниво от вредни емисии, което ще ги принуди да направят ревизия на моделната гама. Според предварителна информация, марката ще се раздели временно с Jimny по някое време тази година.

За 2021 година новините са две - една добра и една лоша. Добрата е, че малкият офроудър ще се завърне в продажба, а лошата е, че това ще стане под формата на осакатена 2-местна версия. Suzuki ще включи Jimny в сегмента на компактните лекотоварни машини, където емисионните стандарти не са толкова строги. По този начин бъдещето на модела ще бъде гарантирано, докато от производителя разработят изцяло нов задвижващ агрегат, който да замени сегашния 1,5-литров бензин.

А защo Jimny е страхотен? Вижте тук.

Много практичен и интересен!