Citroen е готов с електрическа кола за 6000 евро. Ще я купите ли?

  • Citroen Ami - 16 снимки, за да успеете да различите предницата от задницата на най-евтината електрическа кола Citroen Ami - 16 снимки, за да успеете да различите предницата от задницата на най-евтината електрическа кола
  • Отпред Отпред
  • Отзад Отзад

28 Feb 2020

Citroen чупи рекорди с най-новия си модел. Пред вас е Ami, който се превърна от прототип в серийна кола за едва година. Освен това е най-евтината електрическа кола на пазара - струва само 6000 евро. Уловката? Ami е по-малък от Smart ForTwo и има толкова скромна батерия, че може да се кара само в града - няма да може да мине повече от 70 км с едно зареждане. Това е по-зле от VW e-Up, който потребителите в София добре познават от услугата на Spark.

2,4-метровият Citroen предлага пространство за двама, тежи само 485 кг и повече се доближава до четириколките като Renault Twizy, отколкото до истинските автомобили. Батерията е миниатюрна (5,5 кВтч), по-малка от тази на повечето плъгин хибриди, но точно това е позволило запазване на ниска цена.

Дизайнът определено е глътнал по-голямата част от сумата за разработка, защото свежите цветни акценти се опитват да скрият истината - че си купувате кубче.

Citroen се надява да пожъне сериозен успех в Европа, главно от услуги за споделено използване, като се има предвид че във Франция Ami ще може да се шофира от лица на 14 години, а в повечето европейски държави - от 16-годишни.

Електромоторът на Ami разполага с внушителните 8 к.с., което вероятно ще позволи максимална скорост в рамките на 50 км/ч. Зареждането от нормален контакт отнема около 3 часа, което звучи много бавно, в сравнение с Taycan, но все пак и цената е различна…

Освен споменатите 6000 евро, във Франция (а вероятно скоро след това и в други страни от ЕС) ще се предлага и двугодишна схема за наем от 20 евро/месечно с остатъчна вноска от 2644 евро. Програмата Free2Move пък ще дава възможност да шофирате Ami срещу 0,26 евро/минута.

Citroen започва да приема поръчки на 30 март и ще достави първите екземпляри във Франция през юни. След това ще започнат доставки за Испания, Италия, Белгия, Португалия и Германия.

 

Лукс от Китай!