Genesis G80 e BMW Серия 5 на корейски


31 Mar 2020

Корейската луксозна марка Genesis взе логичната следваща крачка в развитието си. Брандът, притежаван от Hyundai, лансира атлетичния и стилен седан G80 от ново поколение, който по размери и комфорт се изправя срещу доказаното немско трио BMW 5-Series, Audi A6 и Mercedes-Benz E-Class.

Още от пръв поглед кореецът се отличава доста от своите конкуренти. Формата на купето не е точно класически седан, а илюзията за това създава масивната задна колона. Отпред пък дизайнът се подчинява на тенденцията за гигантски радиаторни решетки, а приятно впечатление правят фаровете, разделени на две от декоративна лайсна.

Може би единствената лоша новина е липсата на V8 двигател, какъвто имаше при предишното поколение на G80. 5-литровият агрегат вече се заменя от нов турбо 3,5-литров V6, чиято мощност възлиза на 375 к.с. Има и по-малък 2,5-литров агрегат с приятните 300 к.с., а на някои пазари се предвижда и 2,2-литров дизел с малко над 200 коня.

Големият въпрос дали и кога ще видим луксозния седан в Европа засега остава без отговор. По принцип марката трябва да стъпи на нашия континент, но актуалните събития е възможно да променят или поне отложат първоначалните планове.

Вижте и другия нов модел на корейците:

Първородната Godzilla!