Hyperion е митично бърз нов играч на пазара за суперколи

  • Галерия с 10 рендъра Галерия с 10 рендъра

13 Aug 2020

Макар да яде пердах от Зевс, Хиперион не е скромна личност. В случай, че сте забравили уроците по гръцка митология, нека припомним, че титанът е баща на Слънцето, Луната и Зората. Доста скромно. От там и доста високите ни очаквания към кола, която се казва Hyperion. В случая става въпрос за прототипа XP-1, който прилича на Bugatti от бъдещето.

Компанията Hyperion има амбицията да прави водородни суперколи. Занимава се с това вече десет години и разчита на екип от около 200 инженери и учени.

Кевларената каросерия, гигантските врати и слънчевите панели по каросерията са точно това, което искаме да видим от една суперкола. 

Моделът се задвижва от три електромотора и суперкондензатор, като черпи енергия от водородна клетка. Максималната скорост на Hyperion XP-1 достига 356 км/ч, а първите 100 км/ч са факт за около 2,3 секунди. Колата тежи едва 1032 кг, което е супер малко, като имате предвид електроцентралата на борда. Пробегът с едно зареждане е над 1600 км, а самото пълнене отнема колкото и това на бензинова кола - около 5 минути. Ниското тегло е осигурено от титаниев монокок и ултралеки алуминиеви сплави.

XP-1 разчита на чудовищни 18-инчови спирачни дискове отпред и 17-инчови отзад, които са прибрани в също доста ефектни 20-инчови джанти отпред и 21-инчови отзад.

Компанията има намерение да започне съвсем реално производство през 2022 г., като планира да сглоби 300 екземпляра. Само времето ще покаже дали тя ще остане като поредните красиви рендъри в интернет, или ще изпълни амбициозния план на създателите си.

 

Първородната Godzilla!