Bugatti Chiron Sport “Les Légendes du Ciel” ще се произведе само 20 пъти. Всяко ще струва по 2,88 млн. евро

  • Галерия с 21 снимки. Галерия с 21 снимки.

29 Nov 2020

Цената обаче е нето, тоест без данъците и таксите. И без допълнения от сорта на „Искам обаче този шев да е зелен“ и тем подобни персонални желания. Говорим за суми от най-малко 6,8 млн. лв. за брой. Което го прави с около 1 млн. лв. по-скъпо от малко карания - едва 3800 км, тъкмо разработено - „обикновен“ Chiron, който Ваньо Алексиев обяви за продан (кликнете на скрийншота от mobile.de долу за повече подробности).

Какво му е по-специалното на това Bugatti Chiron Sport “Les Légendes du Ciel”? Ами, направено е в чест на легендарни френски летци. И по-специално на Луи Блерио, Ролан Гарос (да, и турнирът е кръстен на него), Робер Бенойст, Бартломео Костантини и Алберт Диво.

Колата е базирана на Chiron Sport. Цветът е сребрист, ‘Gris Serpent’, като на самолетите от 20-те години, бялата „състезателна ивица“ в случая е препратка към маркировка на самолетна писта, а двойният преден сплитер – интерпретация на двойните крила на биплана Nieuport 17. Въпросната машина е пилотирана именно от изброените горе господа, който пък са карали автомобили Bugatti.

„Въздушна нотка“ е и т.н. ‘Sky View’ покрив с два прозореца към небето. Той обаче се доплаща и струва около 100 хил. лв. в наши пари, по твърдение на доста богатия и имащ интересни автомобили г-н Мани Кошбин.

За да сте сигурни, че сте видели именно “Les Légendes du Ciel”, Bugatti са нарисували челото на самолет на двата предни калника. Същите, но под формата на бродерии се срещат и на подглавниците вътре, а кожените облицовки на вратите са „скицирани“ с приятни изображения на самолет и автомобил, вече споменатият Nieuport 17 и Bugatti Type 13.

Няма технически промени по автомобила, но и за какво са ви. Максималната мощност на 8-литровия W16 двигател с 4 турбини е 1500 к.с., максималният въртящ момент е 1600 Нм, а максималната скорост е ограничена на 420 км/ч.

За сравнение, бипланът Nieuport 17, който е направил първият си полет през 1916-та, се е задвижвал от 9-цилиндров двигател с мощност до 130 к.с. Самолетът е развивал максимум 170 км/ч, с 250 по-малко от този Chiron. В случай, че някои се интересува.

Първородната Godzilla!