1960 Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione със сложна история, но прекрасно

1960 Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione със сложна история, но прекрасно
15 Dec 2020

Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione от 1960-та. Няма ъгъл от който тази кола да не изглежда впечатляващо. Извивките са дело на каросерийните специалисти от Scaglietti, като този екземпляр е с алуминиеви панели (‘Competizione’), за разлика от създадените за шосейно каране стоманени 250 GT.

Което го прави още по-специално и желано. И, както може да предположите, с доста заплетена история. Защо да го предполагате? Ами, подобна кола на тези години и с цени от порядъка на 10 млн. евро, често са минали през доста собственици и трансформации.

Конкретният екземпляр с шаси №1953GT е доставен нов на първия си щастлив собственик, д-р Чезаре Марчи през 1960-та. Ако сте запознати с италианските индустраилци може да проследите името на човека до Marchi Industriale, която се занимава с… кости на коне и крави (вижте в Google).

Едва няколко месеца след доставката обаче колата сменя собственика си, по неизвестна за Mechatronik.de причина. Вторият щастливец се казва Анжело Рома от Милано, които се радва на автомобила около 10 години. До началото на 70-те, когато шаси №1953GT е изнесено в Калифорния и преминава през ръцете на различни колекционери.

По това време двигателят и шасито разделят пътищата си – първият заживява нов живот в тялото на 250 GT Tour de France, а по-късо задвижва и друго Competizione. През това време 1953GT получава мотор от Lusso, с който претърпява детайлна реставрация в периода 1991-1994-та. Тогава колата е боядисана в ‘Giallo Fly’ жълто, а салонът е покрит с черна кожа.

От Калифорния колата се озовава в Япония, на Хокайдо, в т.н. ‘Museo del Cavallino’ на Кентаро Като сан. А по-късно в Лондон, при Joe Macari Performance Cars, за детайлна реставрация и „втори брак“ на шасито с оригиналния мотор на автомобила. В работата по колата участват и Carrozzeria Zanasi, като финално купето е боядисано в ‘Grigio Scuro’, а интериорът – облечен в червена кожа.

По официални данни това 1960 Ferrari 250 GT Berlinetta Lusso е на 53 хил. км и е обявено за продажба в Германия. Цената се дава само по запитване, но бърза разходка из интернет ни запознава със сумите около които се въртят подобни екземпляри. А именно в порядъка на 10 млн. евро, като цената може да варира доста.

Първородната Godzilla!