Спират продажбите на дизелови камиони в Европа от 2040 година!


16 Dec 2020

Да, има доста време до тогава, ясно ни е. Но само се замислете - тежкотоварният сектор, който винаги е бил свързван с големи и мощни дизелови двигатели, ще трябва да се откаже от този тип задвижване. След има-няма 20 години.

За подобно нещо се разбраха водещи компании в областта на тежкия транспорт. Производителите Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco и Ford в един глас подписаха споразумение, по силата на което тежкотоварни камиони с ДВГ няма да се продават в Европа от 2040 година.

Условностите на този етап са много, адски много. От сектора се притесняват, че далечните курсове е много трудно да бъдат покрити от машини на батерии, докато градските доставки все пак са доста по-възможни само на ток.

Затова се предвижда преходен период, в който ще се заложи на алтернативни гориво, но отново ще има горивен процес. Някои от експертите в индустрията смятат, че за магистралните превози най-доброто решение е под формата на водородни клетки.

За да решава всички тези въпроси в дългосрочен план, индустрията възнамерява да изхарчи до 100 милиарда евро в търсене на трайно и екологично решение. Такова ще се търси заедно с немския Институт за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

Първородната Godzilla!