Упс, шофьор на BMW M4 скача на спирачките при 280 км/ч на германски аутобан (Видео)

 • Видеото дава ясна представа колко близък е ударът! Видеото дава ясна представа колко близък е ударът!

31 дек 2020

За много европейци неограничените участъци от магистралите в Германия са еквивалент на автомобилният рай. В същото време те изискват опитен шофьор зад волана с мигновени реакции и съответно адекватна за тях техника. Имаме предвид, че резултатът от случката във видеото по-долу щеше да бъде брутална катастрофа както, ако шофьорът имаше по-бавни реакции, така и ако колата не беше със спирачките на BMW M4. 

Какво се случва? Шофьор управлява своето M4 с около 280 км/ч (скоростта се вижда на хедъп дисплея) в лявата лента на аутобана. Тогава пред него изскача Mazda 3, която изпреварва с около 140-150 км/ч Ford Fiesta, движещ се в средната лента. В рамките на около три секунди шофьорът на баварската машина успява да намали скоростта си от 280 км/ч до 140 км/ч, и да избегне безспорно много опасен удар. Записът е от камерата върху каската на шофьора в BMW-то. 

 

Преди да хвърляте вината върху единия или другия участник, е хубаво да уточним няколко неща. На първо място – в Германия, както и в България, всеки шофьор е длъжен да кара в най-дясната свободна лента на магистралата. Шофьори като тези на Fiesta-та и на Mazda-та, които заемат средната лента, когато дясната е свободна, се наричат Mittelspurschleicher (“блокиращи средната лента”), това не е позволено, но е честа гледка, както и в България, доколкото у нас изобщо има участъци с три ленти. За разлика от България обаче, десните ленти на магистралите в Германия се поддържат в отлично състояние, без дупки, неравности и непочистени камъчета, така че са доста по-сигурно място за шофиране, отколкото дясната лента на “Тракия” или “Хемус”. Разбира се, както и в България, изпреварването отдясно е абсолютно забранено.

Това е по въпроса за вината на шофьора с японската кола. Както може да се сетите обаче, в Германия има и доста сериозни регулации по отношение на т.нар. неограничена максимална скорост. На първо място, дори при липса на ограничение, по всички аутобани важи т.нар. Richtgeschwindigkeit, т.е. препоръчителна максимална скорост, тя е 130 км/ч. В случай че се движите по-бързо и се случи инцидент, почти винаги съдът определя, че вината е на движещия се по-бързо, особено в ситуации със скорости над 200 км/ч. В тези случаи често се приема, че скоростта е била безразсъдна, нещо подобно на честата практика у нас да се пише акт за “несъобразена с пътните условия скорост”. Правилото за скоростта в Германия предвижда, че може да се движите толкова бързо, колкото искате, но трябва да може да спрете на половината от разстоянието, което обхващате с поглед. Когато става въпрос за дълги завои по магистралата и скорости над 200 км/ч, това често е проблематично.

Не бива да пропуснем факта, че вместо да присветва с фарове (което в Германия е незаконно) или да свири с клаксона, шофьорът на BMW-то използва всяка десета от секундата, за да намали скоростта.Така че оставяме на вас да прецените кой е виновен в случая, но със сигурност видеото е демонстрация защо добрите реакции, силните спирачки и добрите гуми могат да спасят човешки живот. 

 

Коментари
 • Слав

  Слав
  01 яну 2021 - отговори

  Поздрави за грамотно написаната стаития! Рядкост е напоследък в интернет пространството. Що се отнася до фошьора на БМВ-то - евала за реакцията и още повече за липсата на реакция (ръкомахания, клаксони и псувни) след ситуацията!
 • Сергей

  Сергей
  01 яну 2021 - отговори

  До коментар 1: На това му казват култура
 • Бай Ганьо
  Правилника за движение по пътищата не е ,,както в България, така и в Германия". Той е световна величина. Важи за цял свят и е с леки локални дреболии в себе си като цяло. Човечеството го създаде през последните 100години и го отвърди за спазване на базата на реките от кръв, изтекли се по светските друмища.
 • niki

  niki
  02 яну 2021 - отговори

  май скоро написалия статията не е чел правилника където е написано че може да се движи един автомобил в удобната за него лента за мен лично това е една голяма глупост за това и по магистралите такива като този изпреварващия който не се огледа ги бият в българия
  • Шофьор

   Шофьор
   02 яну 2021 - отговори

   niki, хайде хвани един ЗДП и се поограмоти като опиташ да асимилираш основното правило в него, а именно правото за предимство на дясно стоящият. Заради такива "капацитети" като теб, които си мислят, че като "летят" в лявата лента и присветват с фаровете на пусналите ляв мигач за да ги пуснат стават една камара ПТП-та. В случая предимството е на маздата, а такива "капацитети" като теб заслужават да им се прибират СУМПС. Въобще ни ми се коментира и текста от същият закон "...движението става в най-дясна свободна лента ...". Иначе реакцията на водача на "летящият" баварец си е абсолютно в рамките на нормалното, спазвайки всички правила. И точно понеже е наясно с правилника и законите според мен нямаше никакви реакции с жестове и клаксона!
   • Восил

    Восил
    02 яну 2021 - отговори

    Ей, шофьорче-то, най-добре е ТИ да прочетеш ЗДП , защото изглежда не си го чел, досато си карал курсовете за СУМПС: 1) Правилото на дясностоящият важи САМО при равнозначни кръстовища; 2) Прочети по-внимателно ЗДП в раздела " Изпреварване и разминаване" Според този раздел ясно си личи, че шофьорът на Мазда-та щеше да бъде виновен, ако беше настъпило ПТП! Заради тебе и такива "шофьорче"-та като тебе стават КЪРВАВИТЕ ПТП, защото си карате по ваши ИЗМИСЛЕНИ закони!!!
   • той

    той
    03 яну 2021 - отговори

    Шофьорче-то, това от новият правилник ли е?
   • Ах ти колко си прост
    Ето заради такива като тебе е меле по улицата. Измислят си закони, че и ги проповядват на другите. От къде се навъдихте толкова много дебили....
 • капацитет
  Не е точно твърдението, че се присъжда вината за произшествието изцяло на шофьора превишил препоръчаната скорост (130 км/ч при липса на ограничение). В Германия вината се може да се разпределя частично на участниците в произшествието, и превишаването на 130км/ч е предпоставка да бъде предписана част от вината но не задължително цялата.
 • Georgi Marinov

  Georgi Marinov
  03 яну 2021 - отговори

  E ako imashe katastrofa i zaginali q motora kamikadze q kolata
Коментирай

Sending ...