Ще има турбо мотор за новата Lada Niva

  • Първият рендър на новата Niva Първият рендър на новата Niva
  • Актуалното поколение изглежда така... Актуалното поколение изглежда така...
  • Със сигурност и новото поколение ще се чувства добре извън пътя! Със сигурност и новото поколение ще се чувства добре извън пътя!

26 Jan 2021

Както вече знаете, изцяло новото поколение на Lada Niva ще се появи на пазара през 2024 г. Освен скицата по-горе никой няма идея как ще изглежда колата. Въпреки това обаче руският AutoReview, цитиран от Automedia.bg, пусна инфо за техниката на новия модел. На първо място архаичният 1,7-литров атмосферен двигател ще бъде заменен от нещо, което може да покрие изискванията за вредни емисии от ХХI век. По всяка вероятност това нещо ще бъде турбодвигателят с обем 1,3 литра и 150 к.с., който концернът Renault Nissan използва също в Dacia и разработи заедно с Mercedes-Benz за А-клас и B-клас. При Mercedes двигателят носи означението M282. За съжаление този мотор ще се предлага единствено в съчетание с любимата ни трансмисия от типа CVT.

Другият вариант ще бъде с 1,8-литровия атмосферен мотор от Lada Vesta, който има 122 к.с. Атмосферният мотор ще се предлага с 6-степенна ръчка.

Новата Niva ще запази прословутите си способности извън пътя, макар че ще разчита на платформата CMF-B (ниската спецификация), която се използва за новите Logan и Sandero. Niva ще бъде доста компактна – с дължина от 4,28 м и междуосие от 2,60 м, като ще предлага впечатляващ просвет от 24 см във версията за офроуд. Ще има и по-комфортен градски вариант. И двата варианта ще предлагат постоянно задвижване на четирите колела с електромагнитен съединител и редуктор на задната ос.

Какво мислите, струва ли си чакането до 2024!?

 

Първородната Godzilla!