Започват създаването на Ferrari Daytona Shooting Brake

  • Галерия от 3 рендъра на Ferrari Daytona Shooting Brake Галерия от 3 рендъра на Ferrari Daytona Shooting Brake

10 Mar 2021

На собственика на холандското дизайнерско ателие Niels van Roij Design май му хареса идеята да пресъздава стари класики на Ferrari в съвременна форма. Базираното в Лондон студио наскоро завърши интересния проект Ferrari Breadvan Hommage, под който са скрити кокалите на 550 Maranello. А сега ни показва три рендъра на това, което предстои да бъде направено. И то е кръстено Ferrari Daytona Shooting Brake Hommage.

И както името на новия проект подсказва става дума за интерпретация на един доста странен модел - Ferrari 365 GTB/4 Daytona Shooting Brake. Този автомобил от 1975 г. започва живота си като стандартно купе 365 GTB/4 с предноразположен 4,4-литров V12 и задно предаване. Колата е купена в САЩ от архитекта Боб Гитлман. Собственикът се обръща към дизайнера Луиджи Чинети-младши, с молбата да създаде за него уникална версия. Чинети, който между другото е вносител на Ferrari за Щатите, приема идеята, прави скици с шутинг брейк форма и ангажира британска фирма да модифицира колата. И ето го резултатът в снимките отдолу.

За новия си проект Нилс ван Рой не назовава директно каква кола донор ще ползва. Единствено разкрива, че „автомобилът, който ще се използва за база, е GT, произведено от италианска марка. Двуместен модел, продаван между 2006 и 2012 г., който ще претърпи значителни промени в дизайна на почти всеки панел от каросерията“.

Подозираме, че Нилс ван Рой говори за Ferrari 599 GTB Fiorano, което се произвежда именно от 2006 до 2012 г. Ако това е колата донор, то бъдещото Ferrari Daytona Shooting Brake ще бъде с 6,0-литров V12 двигател, заводски разполагащ с 620 к.с. и 608 Нм. Трансмисията може да бъде 6-степенна механична или автоматична.

„Баничарката“ на Niels van Roij Design бе създадена за около година. Така че може да очакваме догодина по това време да видим Ferrari Daytona Shooting Brake Hommage в напълно готов вид. Екипът ще има много работа по каросерията, която трябва да получи панорамни прозорци в задната част по примера на оригиналното Daytona Shooting Brake. Предницата ще получи нови фарове с жълта ивица между тях, както е при модифицирания модел от 70-те.

От Niels van Roij Design възнамеряват да хроникират изграждането на своето Ferrari Daytona Shooting Brake в социалните медии. Така че ще следим как машината се събира. Съдейки по Breadvan резултатът трябва да бъде впечатляващ.

Текст: Ради Ангелов

Първородната Godzilla!