Хърватският Rimac C_Two засрами Porsche Taycan Turbo S (Видео)

  • Галерия от 3 снимки на Rimac C_Two Галерия от 3 снимки на Rimac C_Two

27 Apr 2021

Официалният YouTube канал на хърватската компания за електромобили Rimac пусна видео с интересно заглавие. То е кръстено „Rimac C_Two ли е най-бързо ускоряващата кола в света?“

В него усмихнатият шеф на Rimac – Мате Римак, основател и изпълнителен директор, реши да демонстрира възможностите на електрическата хиперкола срещу Porsche Taycan Turbo S. Миналия месец именно Porsche увеличи дяла си на 24% в Rimac, така че въпросният драг във видеото определено е изненадващ. И като избор на автомобил. И като резултат.

Концептуалният Rimac C_Two бе показан през 2019 г. на салона в Женева и две години по-късно разработването му продължава усилено. Изцяло електрическата хиперкола е с четири електромотора и четири скоростни кутии.

Във видеото, заснето на стар неизползван вече път, 33-годишният Мате Римак кара предсериен прототип с близо 90% от пълния въртящ момент, с който ще разполагат собствениците на заводската версия. А тя ще получи и друго име.

На първия рън хомологираният за улично каране прототип измина 402 метра за 8,95 секунди при терминална скорост от 251 км/ч. При теста от 0-97 км/ч колата спря хронометъра на 2,42 секунди, при това с все още студени гуми. Интересно е да отбележим, че основателят на Rimac използва българското устройство RaceBox за измерване на желаните показатели, в случая ускорение и 1/4 миля.

Мате Римак постига и по-добро време – 2,33 секунди от 0-97 секунди, като го определя за „доста лош“ резултат. Все пак от Римак вече заяви, че серийният модел ще спринтира от място до 97 км/ч за 1,85 секунди. И ще бъде способен да развие максимална скорост от 412 км/ч, благодарение на своите 1914 к.с. и 2300 Нм максимален въртящ момент.

В драга си срещу Taycan Turbo S Мате Римак закъснява със старта, но все пак с лекота изпреварва немската електрическа топ версия на Porsche. Зад волана на C_Two дава време от 8,94 секунди при скорост от 256 км/ч.

Трябва да отбележим, че този прототип е без някои неща, като например лаунч контрол, какъвто ще има в заводската версия. Освен това предсерийният прототип не разполага с максималните мощност и въртящ момент. Така че вратата за подобряване на тези резултати е широко отворена.

Мате Римак е убеден, че серийният модел ще бъде най-бързо ускоряващата кола в света, побеждавайки времената на коли като Bugatti Chiron, Tesla Model S Plaid+ и Aspark Owl.

В същото време друг Rimac C_Two бе заснет без камуфлаж, паркиран на улица в хърватската столица Загреб.

Първородната Godzilla!