Шестцилиндровият Mercedes-Maybach S480 дебютира с цена от 366 109 лв.

  • Галерия от 12 снимки на Mercedes-Maybach S480 Галерия от 12 снимки на Mercedes-Maybach S480

28 Apr 2021

Без паспорт, ваксина и предпазна маска, прескачаме Великата китайска стена и влизаме безплатно в последния ден на автосалона в Шанхай. И се насочваме към щанда на Mercedes, където има доста премиери, повечето от които не може да „напълните догоре“ на бензиностанция. Но вече обърнахме внимание на електрическите EQB, EQS, фейслифта на CLS... май пропуснахме само дългата база на C-Class L седан, която си е само за Китай. Така че ще ви запознаем с един модел, който леко остана в сянка. Но сега ще го огреем набързо.

Запознайте се с новият Mercedes-Maybach S-Class S480. Това е третата версия в портфолиото на Maybach S-класа, като тя отива най-отзад на опашката. И с право. Защото когато бе представено новото поколение на Maybach S-Class през ноември миналата година, то излезе с V8 двигател. През настоящия април се появи и V12 вариант, отбелязващ 100 години Maybach. Но сега слизаме едно стъпало по-надолу защото S480 е шамаросан от даунсайзинга и е с 6-цилиндров двигател.

И без да го пишем с малки букви накрая на тези редове ще признаем, че Maybach S480 е версия само за Китай, където данъците за коли с големи двигатели са доста високи, така че немската лимузина трябва да бъде успешна в продажбите си. Именно в Народната република се продаваше 4-цилиндрова S-класа от миналото поколение W222. А пък настоящите G-класа и CLS също се предлагат с четирицилиндрови мотори.

Но! Но съвсем скоро ще видим и 6-цилиндров вариант на Maybach S-Class и в Европа. Още тази година на Стария континент ще започнат продажбите на Maybach S450, чиято премиера ще бъде след няколко месеца.

Новият (китайски засега) Maybach S480 4Matic е с редови шестцилиндров агрегат, разполагащ с мощност 367 к.с. и 500 Нм максимален въртящ момент. С такива характеристики e и стандартният S-Class S450 4Matic. Моторът е със същия електрически EQ модул, с който ускорява от 0-100 км/ч за 5,8 секунди. Максималната скорост е познатите електронно ограничени 250 км/ч.

Засега шестцилиндровият Maybach S-Class се предлага само за Китай с начална цена от 226 300 щатски долара (366 109 лв.) по днешния валутен курс. За сравнение в САЩ оборудван с V8 мотор Maybach S-Class се продава със стартова цена от 184 900 долара или с близо 70 000 долара повече от „чистата“ S-класа със същото задвижване. Така че ценовите разлики между S-Class с 6-цилиндров мотор, Maybach S-Class със същия двигател и такъв с V8, са драстични.

Много практичен и интересен!