Това е най-черното Ferrari в света!

  • Пет снимки на най-черното Ferrari! Приличат на нескопосан Paint, но всъщност са реалност! Пет снимки на най-черното Ferrari! Приличат на нескопосан Paint, но всъщност са реалност!

17 May 2021

На снимките и видеото може да видите първото Ferrari SF90 в цвят вантаблек (vantablack). Супер черният цвят е създаден преди едва няколко години, като сме виждали няколко коли в този цвят, но за първи път попадаме на SF90.

Цветът вантаблек е сравнително нов и е изкуствено създаден през 2014 г. Както може да се сетите, това не е обикновена боя, а специална повърхност от вертикално подравнени влакна от въглеродни нанотръби. Особеното е, че те поглъщат до 99,965% от лъчението в ултравиолетовата, видимата и инфрачервената част от спектъра, така че практически никаква светлина не се отразява. Самото име вантаблек идва от акронима VANTA – от Vertically Aligned NanoTube Arrays.

 

Освен за боядисване на Ferrari-та най-черният материал се използва в астрономията (за да намалява разсеяната светлина в телескопите), както и в сензорите за подпомагане на водача в автомобили с полуавтономни функции. Военните също са много доволни от технологията, разбира се.

 

Първата автомобилна компания, която използва вантаблек за своя кола, беше BMW – през 2019 за X6. Още тогава стана ясно, че подобна технология няма да стигне до масово производство – не само заради безумната си цена, но и защото повдига въпроси, свързани със сигурността на пътя. Помислете как би изглеждала срещата ви нощем с кола, която абсорбира всички светлини.

Конкретното SF90 Stradale е създадено за специален клиент и също няма да стигне до по-масово производство. Доколкото изобщо може да говорим за масово производство при кола с 4-литров V8, три електромотора, 1000 к.с. и максимална скорост от 340 км/ч.

 

Много практичен и интересен!