SSC North America представя бруталните Tuatara Striker и Aggressor. Втората е с 2200 коня!

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

27 May 2021

SSC Tuatara е най-бързият сериен автомобил в света. Това стана факт на 17 януари 2021-ва, когато колата разви 455,2 км/ч. Интересното е, че мега постижението не бе постигнато от професионален пилот, а от собственик на колата, д-р Лари Каплин. Припомняме какво е Tuatara, в случай, че не помните или че за първи път чувате за този модел.

Днес SSC North America разпространи информация за новите модификации на колата, кръстени Striker и Aggressor, и двете предназначени за бързо каране, но първата с акцент върху аеродинамичната сила на притискане. За целта колата е накичена с всевъзможни перки и плоскости, включително с два задни спойлера – едно голямо фиксирано крило и по-малко, активно, под него.

В резултат SSC Tuatara Striker генерира 500 кг сила на притискане при 260 км/ч, които са разпределени както следва – 45,4% на предната ос и останалите 54,6% на задната. Супер.

Двигателят е същия, като на „обикновената“ Tuatara, средно разположеният 5,9-литров битурбо V8 със 1750 к.с. Той е вързан към 7-степенна роботизирана кутия, „сменяща предавките за под 100 милисекунди“, пишат SSC North America.

SSC Tuatara Aggressor предлага забележителните 2200 коня! Друг бонус е „специалната изпускателна система“, която допускаме, че звучи като Бога на Гръмотевиците. Единственият проблем с „Агресора“ е, че е предназначен само и единствено за писта, подобно на Zonda R, Ferrari FXX, Aston Martin Vulcan и останалите ултра скъпи пистачки.

Количествата? Striker ще е „Golf-ът“ на SSC North America, цели 100 броя, докато Aggressor ще бъде направен едва 10 пъти. Цената? Не се споменава, но за нас няма никакво значение. Не, че не сме любопитни…

Лукс от Китай!