Най-бързата заводска кола в света е SSC Tuatara с рекордните 455 км/ч!


27 Jan 2021

След два неуспешни опита в края на миналата година рекордът за най-бърз заводски автомобил в света вече официално е факт. И той е записан на сметката на SSC Tuatara със средна максимална скорост от 455,2 км/ч. Световният рекорд е записан на 17 януари 2021 г. на пистата за кацане на космически совалки във Флорида. Интересното в случая е, че колата не е управлявана от професионален пилот, а от нейния собственик д-р Лари Каплин.

Както изисква един такъв рекорд колата трябва да премине в двете противоположни посоки на трасето и от двете скорости да се извади средната. Зад волана на своята SSC Tuatara д-р Каплин развива в северна посока 450,1 км/ч. В обратната южна посока скоростта достига 460,4 км/ч. Така средната скорост от двата ръна е 455,2 км/ч. От 0-460 км/ч Tuatara спринтира в рамките само на 3 километра. И се нуждае от 2,87 секунди, за да ускори от 441 до 460 км/ч.

SSC Tuatara е с 5,9-литров V8 би-турбо двигател, генериращ 1750 к.с., захранван с гориво E85. С обикновен 91-октанов бензин мощността драстично спада на 1350 к.с. Моторът е разработен от Nelson Racing Engines, като основателят на компанията Том Нелсън коментира, че „при скорост от 440 км/ч SSC Tuatara ускорява десет пъти по-бързо от всеки друг сериен автомобил в света“. Не че са много тези автомобили.

 

Успехът и провалът за SSC Tuatara през 2020 г.

През октомври 2020 г. Shelby SuperCars обявиха, че са успели да развият рекордните 532,9 км/ч със своя хиперкар Tuatara. При това със стокови гуми Michelin Pilot Sport Cup 2. Както вече споменахме по-горе изискването за подобен рекорд е минаването на отсечката в двете посоки, като при вторият рън колата вдига 484,5 км/ч. Така средната максимална скорост от двете преминавания е 508,5км/ч. Тогава много хора се осъмниха в рекорда, който короняса SSC Tuatara за най-високоскоростният заводски автомобил на планетата.

Въпросният рекорд бе реализиран на същата отсечка от State Route 160 до Лас Вегас, където пилотът Никлас Лиля с шведската хиперкола Koenigsegg Agera RS разви 447 км/ч през ноември 2017 г. В действителност се оказа, че проблем с времеизмерването на първия опит на Tuatara правят рекорда на SSC нелегитимен.

Така се стигна до втори опит за световен рекорд през декември 2020 г. Но технически проблеми с колата провалиха желанието на американците да минат желаната от тях бариера от над 500 км/ч.

Останалите претенденти за най-бърз в света

И като сме на тема хиперколи и максимална скорост ще ви върнем в лятото на 2019 г. Тогава Bugatti Chiron Super Sport 300+, управлявано от Анди Уолъс, разви 490,48 км/ч. Това се случи на германската тестова писта Ера-Лесиен, собственост на VW Group. Максималната скорост бе постигната само в едната посока, тъй като заради карането само в едната посока на въпросната писта се е създало грейнинг по асфалта. Което от своя страна ще доведе до прегряване и бързо износване на гумите, както и потенциална опасност от инцидент ако се кара в противоположна посока.

От Hennessey също гонят световен рекорд и твърдят, че техният хиперавтомобил Venom F5 може да развие 500 км/ч. Но тексаският производител ще трябва да го докаже, като тестът е планиран да се проведе по-късно тази година.

Вярваме, че Koenigsegg също ще се опита да си върне титлата за най-бърз автомобил в света. Като ще заложи на новия си Jesko Absolut, официално промотиран като най-бързата кола, създавана някога от компанията. Той е с теоретична максимална скорост от 532 км/ч, но предстои да видим дали тази скорост може да бъде постигната в реални условия.

Първородната Godzilla!