Ентусиасти се връщат в “Дакар” с Lada Niva!

  • Галерия с три рендъра на новата Niva, както и няколко архивни снимки от участия на Niva в ралита през 80-те Галерия с три рендъра на новата Niva, както и няколко архивни снимки от участия на Niva в ралита през 80-те

04 Jun 2021

Lada Niva има забележителен брой участия в рали “Париж - Дакар” в епохата, когато ралито наистина се провеждаше между двата града. Жан-Клод Бриавоан завършва трети с Niva през 1981, а през следващата година едва не печели състезанието, но остава втори. Леката и проста конструкция прави Niva предпочитан избор в различни тежки ралита, което носи и доста успехи – например тройната победа в “Ралито на фараоните” през 1984. Зад волана на състезателни версии на Niva сядат пилоти като Жан-Луи Шлесер и Джеки Икс.

 

На фона на днешните чудовище в “Дакар” Niva трудно може да предложи нещо сериозно със своя скромен 4-цилиндров атмосферен мотор. Въпреки това в категорията Dakar Classic руският всъдеход има сериозни шансове за успех. Това е нова категория, в която участват автомобили, състезавали се в ралито преди 2000 г. Niva ще бъде управлявана от тандема Марио Якобел и Сладан Митич.

 

Те са купили от Новосибирск екземпляр, произведен през 1984 г. Машината е подготвена за участие в състезания и е изминала 82 хил. км. Окачването и подсилването на каросерията са според оригиналните лади, участвали в “Дакар” през 80-те, а цветовете препращат към състезателното Porsche 956 от същата епоха. Всъщност в галерията ще видите още две предложения за цвета на колата, както и снимки на Niva от времената, когато се бори за победата в “Дакар”.

Последните тестове ще се случат в Русия, след което дакарската Niva заминава за Швейцария, за да участва в няколко подготвителни ралита преди през януари да се пусне в “Дакар” в Саудитска Арабия.

 

Много практичен и интересен!