Lexus показа второто поколение NX, за първи път марката предлага плъгин хибрид

  • Галерия с 13 снимки Галерия с 13 снимки

14 Jun 2021

Lexus няма как да е недоволен от първото поколение NX. В Европа компактният кросоувър бе продаден 170 хил. пъти за седемте години от живота си и е крайно време за наследник. Второто поколение NX е част от мащабната програма на компанията да представи 20 нови или обновени модела от днес до 2025 г.

 

Семпло промененият дизайн крие доста сериозни промени отвътре. Интериорът е доста по-елегантен и модерен, като прави впечатление новият 7-инчов дисплей зад волана и внушителният 14-инчов сензорен екран за управление на повечето функции. Ще се предлага 10-инчов сензорен екран, панорамен покрив и глезотии като подгряване на задните седалки.

Към това се добавят интелигентни системи за сигурност – умни фарове, система за четене на пътните знаци, за лентите, както и адаптивен круиз контрол, който съобразява скоростта в завои.

Макар и с известно закъснение спрямо конкуренцията, Lexus за първи път ще предлага плъгин хибриден вариант с кабел за зареждане. Той идва във версията NX 450h+, като комбинира 2,5-литров бензинов мотор с електромотор, захранван от 18-киловатчасова батерия. Системната мощност достига 306 к.с., ускорението до 100 км/ч се осъществява за малко над 6 секунди, а средният разход на гориво ще бъде под 3 л/100 км. Движението изцяло на ток е възможно за до 63 км или със скорости до 135 км/ч, но вероятно не и едновременно за двете.

Lexus ще предлага също познатия тип хибридна версия без кабел за зареждане – 350h идва с 244 к.с. и се предлага както с предно, така и с двойно предаване.

Второто поколение NX стъпва на платформата TNGA-K, която осигурява нисък център на тежестта и подобрена устойчивост на усукване, съобщава компанията.

 

Много практичен и интересен!