Сбогом на гледката от облаците, новите самолети ще бъдат без прозорци


05 Jul 2021

Красивите гледки от високо скоро могат да изчезнат, защото новите пътнически самолети ще бъдат без прозорци. Това е една от последните тенденции в авиацията, като причините са икономия и здравина.

Наред с проучванията за алтернативни горива и хибридни задвижващи системи, друг важен елемент в еволюцията на самолетите в момента се разработва. И той засяга конструкцията на фюзелажа. Теглото на самолетите има огромно значение за разхода на гориво и именно заради него новите модели ще бъдат подобно на товарните такива – без странични илюминатори (като товарния Airbus A330-200F на снимката долу).

За всеки 1% намалено общо тегло се спестява 0,75% гориво. Така че дори един лаптоп увеличава консумацията на керосин. В тази връзка премахването на прозорците е една от промените в дизайна, която може да окаже голямо влияние върху разхода на гориво. Без тях самолетите могат да бъдат направени от много по-леки материали, като същевременно ще бъдат и по-здрави.

И тук следва въпросът дали липсата на илюминатори ще ни лиши от външния свят по време на полет? Само косвено. Защото самолетите ще бъдат оборудвани с камери, монтирани отвън, а образът ще се прожектира в реално време на големи LED екрани с висока резолюция. Технологията ще предостави възможност на пътниците да превключват между различни гледки и дори да хвърлят поглед върху крайната дестинация.

Наред с намалените разходи за гориво авиокомпаниите ще намалят и емисиите CO2, които техните самолети отделят във въздуха. Големите авиоконструктори, като Airbus, вече са въвели самолети от ново поколение, които са по-икономични, но се очаква моделите без прозорци да бъдат наистина новаторски. Дотогава се наслаждавайте на гледките при полет, докато все още можете.

Много практичен и интересен!