Продават единственото (?) синьо Ferrari F40

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

19 Jul 2021

Ferrari създава 1315 броя от впечатляващото F40, като според официалната информация на компанията, всички те са в червен цвят Rosso Corsa. В интернет могат да се открият всякакви любопитни конспирации по въпроса за цвета на F40, включително как единствено султанът на Бруней получил своите седем броя в други цветове, но в крайна сметка изглежда, че наистина всички F40 са излезли от Маранело червени.

Ето защо колата от снимките тук е доста специална. Тя също е била червена, когато е произведена през 1989, но някъде около 2009 се оказва в Япония, където новият собственик на легендата решава да я направи синя (всъщност цветът е базиран на металика Aqua Blue на Porsche). С това се заемат добре познатите ви маниаци от Liberty Walk. Това е и моментът, в който тя се превръща от стандартно F40 в F40 LM.

Историята на конкретния екземпляр не приключва тук. Още няколко години по-късно тя е купена от британец и отива на Острова, където е върната в оригиналния стандартен вид, като пакетът LM е махнат, но синият цвят е оставен. Тези промени са извършени от Carozzeria Zanasi от Маранело – малка компания, която работи в близост до завода на Ferrari.

2,9-литровият турбиниран V8 e в отлично състояние, а колата е на 26 хил. км, така че звучи като добра инвестиция. Очаква се на търг тази седмица цената на бижуто да достигне между 1 и 1,3 млн. долара.

 

Първородната Godzilla!