Това е историята на победителя от Льо Ман Porsche 911 GT1 (Видео)

  • Галерия с пет снимки на GT1 Галерия с пет снимки на GT1

15 Aug 2021

Porsche пусна ново видео, в което разказва историята на една от най-легендарните си състезателни коли – 911 GT1, с което през 1998 печели “24-те часа на Льо Ман” за 16-и път.

Видеото се води от Тимо Бернхард, но главната роля е поверена на Норберт Зингер, който е отговорен за създаването на колата. GT1 използва първия карбонов монокок за програмата на Porsche в Льо Ман, което го превръща в мост между старото поколение състезателни коли и последвалите по-късно модерни прототипи от XX век.

 

Промяната на концепцията към централно разположен двигател също се оказва решаващо. Тежащото едва 970 кг се задвижва от 3,2-литров битурбо 6-цилиндров боксер с 550 к.с., скоростната кутия е 6-степенна.

Макар да има и по-бързи коли, някои инженерни решения се оказват гениални. Например поставянето на пилота отдясно, защото екипът съобразил, че повечето писти се въртят в посока на часовниковата стрелка и десните завои преобладават.

Самото състезание през 1998 е много оспорвано и Porsche до последния момент спори за победата с Toyota. Японската кола обаче отпада към края, така че не само по-бързата, но и по-издръжливата кола печели.

 

Много практичен и интересен!