Глобиха немски пенсионер с 250 000 евро, защото държал танк от Втората световна война в мазето си

  • Галерия с 3 снимки. Галерия с 3 снимки.

17 Aug 2021

У нас градските мазета обикновено са „убежища“ за буркани, стари мебели, велосипеди и други логични за съхранение там предмети, но мазето на 84-годишния Клаус-Дитер Ф. от Хейкендорф, е малко по-различно. Бункер в който (явно) почитателят на оръжия от Втората световна война държал своя… Panther танк. Както и 88-милиметровото си зенитно оръдие. Минохвъргачка, 70 пушки от Войната. И едно торпедо.

Властите били уведомени за „военната база“ на г-н Клаус-Дитер още през 2015-та и оттогава насам пенсионерът бил въвлечен в съдебни разправии. Неговата защита излязла с доводи, че някои от оръжията вече не били функционални, както и че понякога пенсионерът използвал танка си за… разчистване на снега пред къщата.

Законът обаче си е закон, немците са стриктни хора и си имат нещо наречено Kriegswaffenkontrollgesetz. Или именно закон за контролиране на производството, продажбата, транспортирането и съхранението на оръжия. Позовавайки се на него съдът е наложил глоба в размер на 250 000 евро на г-н Клаус, 14-месечна условна присъда за лишаване от свобода, както и го е заставил да продаде или дари своя Panther, както и зенитното си оръдие, в срок от две години, за да си няма неприятности.

Което означава, че немският пенсионер би могъл „да си помогне“ за глобата с известна сума. Не съм попадал на Panzerkampfwagen V в mobile.de, но вероятно си има пазар и за тези машини… Изводът обаче е ясен - ако имате стар танк (и нов да е), по-добре го разглобете и използвайте двигателя му за нещо друго. Както е направил Дани Вернер, със своя 27-литров Rolls-Royce V12 инсталиран във Ford Crown Victoria (кликнете на снимката за любопитния материал).

Първородната Godzilla!