Най-шантавото колело, което сте виждали, вече се доставя в Европа

  • Галерия с десет снимки. Не пропускайте и видеата в текста Галерия с десет снимки. Не пропускайте и видеата в текста

02 Sep 2021

Сигурно си спомняте шумотевицата около Manta5, когато шантавото водно колело се появи на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас в началото на миналата година. Тогава коронавирусът още беше някакъв далечен и неясен слух от Китай и никой не мислеше да затваря граници или да спира да се забавлява. А новозеландската компания Manta5 се готвеше да инкасира милиони от поръчки на лудото си електрическо водно колело. После дойде COVID-19 и всичко замръзна, поне до това лято, когато компанията най-накрая е готова да доставя своя първи модел в Европа.

 

XE-1 в някаква степен прилича на нормално електрическо колело – има си педали, кормило, седалка. Само че вместо по твърда повърхност, е създадено да се движи по вода. Хипстърската машинка вдига 21 км/ч, което си е сериозна скорост по вълните. Направена е от алуминий и карбонови влакна, така че тежи умерените 31 кг, и не може да потъне, което е добре да се знае, като се има предвид, че технологичното чудо струва 8000 евро. Въртенето на педалите е достатъчно, за да ви държи на повърхността продължително време, но електромоторът е съществена добавка, защото иначе много бързо ще капнете от умора, а спрете ли да въртите, XE-1 потъва до малко под повърхността. Електрическата система подпомага въртенето с 460 вата, подобно на стандартните е-колела. Наличен е и изцяло електрически режим, в случай че стане напечено. Борд компютърът е Garmin, който може да подава информация към свързан телефон или друго интелигентно устройство с iOS или Android, както по време на пътуването, така и след това, когато вече сте на сушата.

 

Батерията издържа над четири часа (докато въртите, но само час и половина в максимален режим на подпомагане) и може да се смени с резервна, ако се налага. 

Компанията обмисля да добави към портфолиото и нови модели, включително състезателни за по-бързо движение, както и специално разработени за големи вълни…

 

Първородната Godzilla!