Швейцарци отиват на Дакар 2022 с Lada Niva!

  • Галерия от 4 снимки на Lada Niva Dakar 2022 Галерия от 4 снимки на Lada Niva Dakar 2022

24 Sep 2021

Все по-малко време остава до началото на най-тежкото състезание на планетата. Дакар 2022 ще се проведе през януари, като домакин на рали-маратона ще бъде за поредна година страна различна от някогашния Сенегал, в случая това ще бъде Саудитска Арабия. И ето тази Lada Niva ще бъде един от състезателните автомобили, които трябва да изминат около 6 хиляди километра.

Въпросната Lada Niva е произведена през 1984 г. и е подготвена от АвтоВАЗ за аматьорския швейцарски тим Red Legend. Екипажът ще участва в клас Dakar Classic, където се допускат единствено автомобили, участвали в рали Париж-Дакар през миналия век. За тези участници организаторите са подготвили по-лек терен, отколкото за съвременните машини.

Едно от основните изискванията за ретро автомобилите е те да бъдат със стандартен двигател. Всичко останало може да бъде модифицирано. Така Niva-та на швейцарците получава състезателен кокпит със задължителен ролкейдж, спортни седалки и волан, както и добре оборудвано с превключватели табло.

Niva-та вече е транспортирана в Швейцария, където тимът на Red Legend ще се подготви за надпреварата. Руската машина е с бял екстериор и червени калобрани и надписи. Най-вероятно преди състезанието колата ще получи още стикери или нова разцветка.

Предстоящото рали Дакар 2022 ще се проведе между 2 и 14 януари, като цялото състезание ще бъде на територията на Саудитска Арабия.

Много практичен и интересен!