Предвиждат сериозен недостиг на никел, важен за батериите на електромобилите


14 Oct 2021

Мислехме, че 2020-та е най-лошата година от много време насам, но и настоящата не се оказа по-различна. Накъдето и да погледнеш все някаква криза. Дали ще е финансова, здравна, петролна, енергийна... списъкът е дълъг. И за да сме в крак с времето, ето още една черна новина на хоризонта: Очаква се забавяне или спиране производството на електромобили, заради криза с батериите.

Последните изследвания на занимаващата се с проучвания в енергетика компания Rystad Energy предвиждат сериозен недостиг на никел.

Металът вече не е толкова популярен сред батериите, но все още е жизненоважен компонент на почти всеки електромобил на пътя. Според доклада на Rystad Energy настоящото световно търсене на никелови сплави е около 2,5 млн. тона годишно. Заради планираното производство на все повече електромобили се очаква добивът на никел да се увеличи с над 30% през следващите от две до пет години.

Така през 2024 г. ако търсенето нарасне от 2,5 на 3,4 млн. тона никел, това ще бъде максимално близо до количеството, което добивните компании могат да осигурят за година в световен мащаб. Така че се очаква като цяло недостиг на електромобили.

В настоящия момент такъв недостиг има на микрочипове, които забавят производството на цялата автомобилна индустрия.

В същото време голяма част от Европейския съюз, както и няколко големи щати в САЩ като Ню Йорк и Калифорния обявиха забрана на продажбата на нови бензинови автомобили от средата на това десетилетие.

Компании като Tesla и Volkswagen търсят да разработят батерии, които не изискват никел. Дали ще успеят? Ако не се справят бързо електро-революцията може да спре само след няколко години.

Първородната Godzilla!