Вижте как Bugatti тества маниакалното Centodieci

  • Девет снимки от тестовете в жегите Девет снимки от тестовете в жегите

16 Oct 2021

Забележителен екип от 27 инженери тества новото Bugatti Centodieci преди първите доставки до клиенти да започнат. През цялото лято тестовите прототипи са били в Щатите, като машините минават забележителни километри в горещо време (до 45 градуса по Целзий) по прашни пътища, за да се тестват възможностите за охлаждане на 16-цилиндровата хиперкола.

Bugatti планира да достави на клиенти едва 10 екземпляра, всеки по 8 млн. евро, но това не променя тестовите процедури на компанията.

 

Макар промените спрямо Chiron да са предимно дизайнерски, те се отразяват сериозно в охлаждането на машината. Новата каросерия с по-малко отвори за циркулация на въздуха, както и стъкленият капак на двигателя налагат някои конструктивни промени, споделят от Bugatti.

Следващият етап от тестовете включва високоскоростни изпитания, за които екипът ще се върне в Европа. Очаква се по пистите и пътищата на Стария континент тестовите коли да минат още 30 000 км, преди клиентите да могат да получат готовото Bugatti.

Технически 8-литровият W16 не е променян. Той доставя 1600 к.с. и изстрелва Centodieci до 100 км/ч за 2,5 секунди. Колата достига 300 км/ч за едва 13,1 секунди и е електронно ограничена на 380 км/ч.

Както сочи и името, моделът е вдъхновен от иконата EB110 от 90-те.

 

Първородната Godzilla!