Това ли е най-бавната полицейска кола в света?

  • Галерия с 12 снимки от новите електрички на остров Халки до Родос Галерия с 12 снимки от новите електрички на остров Халки до Родос

08 Nov 2021

Още един гръцки остров (за Астипалея прочетете повече тук) се сдоби с електрически полицейски коли. Малкият остров Халки в Егейско море получи шест електрички от Citroen за нуждите на местните власти.

Две от тях са Ami за полицейското управление и бреговата охрана. Общината се е сдобила с два електрически C4 и два вана e-Spacetourer и e-Jumpy.

 

Островчето с дължина на пътната мрежа от едва няколко десетки километра се намира западно от Родос. Малкият Citroen Ami с едва 8 к.с. и максимална скорост 45 км/ч вероятно е най-бавната полицейска кола в света, но мъникът е идеален за тесните улички на острова. Освен това пробегът от 70 км с едно зареждане на 5,5-киловатчасовата батерия е напълно достатъчен за всекидневното патрулиране.

Другите електрически коли, доставени от Citroen, имат по-адекватни характеристики – e-C4 идва с електромотор със 136 к.с. и предлага пробег до 350 км от 50-киловатчасова батерия, а ванът e-Spacetourer предлага 230 км пробег със същата батерия.

Амбицията на гръцките власти е цялата енергия, необходима на острова, да се произвежда от слънцето и вятъра, като в момента се изгражда соларна централа, която да задоволи нуждите от ток на целия остров. Citroen пък ще предлага електромобилите си със специална отстъпка за местните жители и бизнеса.

 

Първородната Godzilla!