Водороден камион ще атакува рали “Дакар”


10 Nov 2021

Френската компания Gaussin представи първия водороден камион, който ще участва в тежкото рали “Дакар”. Създателите му твърдят, че това е “най-мощният водороден камион, създаван някога” и не бихме се учудили да е точно така, като се има предвид общата мощност на двата електромотора от 816 к.с. Любопитното е, че батерията е сравнително малка – 82-киловатчасова. Това е така, защото тя се зарежда от водородната клетка по време на движение. Резервоарите за водород побират 80 кг, достатъчни за 250 км при пълно натоварване с максимална скорост от 140 км/ч. Зареждането става сравнително бързо, в рамките на около 20 минути.

 

Състезателният гигант ще участва в класа на камионите в следващото издание на рали “Дакар” в Саудитска Арабия. Gaussin смята да използва опита от състезанията в серийните си камиони, които също са изцяло водородни. Всички камиони на френската компания са с дизайн на Pininfarina.

 

Серийните модели ще имат най-разнообразни версии с пробег до 800 км с едно зареждане. Компанията предвижда и задвижвани от батерия (без водородна клетка на борда) камиони, които ще минават около 400 км с едно зареждане. Планът е този тип камиони да са със сменяеми батерии, като самата смяна трябва да отнема около 3 минути. 

Компанията е в бизнеса с влекачи за самолети и разнообразни транспортни средства за летища, пристанища, включително пътнически шатъли, включително автономни такива.

 

 

Първородната Godzilla!