Искате ли ново Ferrari 288 GTO? Ето! (Видео)


17 Dec 2021

Като гръм от ясно небе Lamborghini изненада всички това лято с напълно нечакан наследник на легендарния си Countach. Компанията от Сант‘Агата получи двуполюсни оценки и дори дизайнерът на оригиналния Countach категорично не одобри новия модел. Но той вече е факт, харесван или не.

И тук възниква въпросът: трябва ли да се правят комерсиални модели, използвайки името и харизмата, която носят иконите от миналия век? Да очакваме ли и нова Miura?

Може би забравихме, че през 2006 г. Lamborghini показа Miura Concept на салона в Лос Анджелис. Тогава президентът на компанията Щефан Винкелман каза, че това не е заявка за завръщането на модела. И добави: „Miura беше празник в нашата история, но Lamborghini е за бъдещето. Ретро дизайнът не е това, за което сме тук. Така че няма да правим Miura“.

И бум! 15 години по-късно компанията, която е „за бъдещето“ и отписва ретро дизайна, извади наследник на Countach. А този модел със сигурност е обсъждан в Маранело. И в тази връзка трябва ли да очакваме ли подобна маркетингова стратегия от Ferrari?

В Ferrari определено са далеч по-консервативни от Lamborghini. И би следвало да има абсолютно ембарго върху каквото и да експлоатиране с имената на три епохални модела. Това са 250 GTO, 288 GTO и F40.

Така че по-скоро никога няма да видим второ поколение на гореизброените GT автомобили. Но защо да не видим ново Ferrari 288 GTO под формата на т.нар. редизайн. Дизайнерът, стоящ зад YouTube канала TheSketchMonkey с 315 хил. последователи, реши да експериментира именно върху 288 GTO. Ето го и резултата във видеото отдолу.

Ferrari 288 GTO се появява в една епоха, когато уличните турбо коли все още са нещо рядко. Трибуквеното съкращение идва от Gran Turismo Omologata. В случая - хомологация на Ferrari 308 GTB. Колата се произвежда от 1984 до 1987 г. в Маранело, получвавайки мощен 400 к.с. надлъжно разположен 2,9-литров V8 би-турбо двигател, съчетан с 5-степенна механична трансмисия.

Италианците създават през 1986-та състезателната версия Evoluzione, разполагаща с 659 к.с. С нея Ferrari трябва да се включи в емблематичната рали Група Б. Но заради големия брой катастрофи и смъртни случаи FIA забранява този клас и 288 GTO Evoluzione така и не дебютира в него.

Кратката история на 288 GTO приключва с 272 произведени екземпляра, един от които лично подарен от самия Енцо Ферари на Ники Лауда.

Много практичен и интересен!