Влог и галерия: Тайните на BMW в Мюнхен!

  • Галерия с 82 кадъра! Галерия с 82 кадъра!

06 Jan 2022

Чудя се откъде да започна, добре че имаме видео. Видео, което заснех с джобната Dizzy камера, която бе мой верен спътник по време на двудневната ми обиколка в Мюнхен, която бе с BMW акцент. Даже с акцент върху устойчивото развитие, за което няма да чуете нищо в клипа. На т.н. ‘sustainability’ ще посветя отделен материал в сайта.

Видеото обаче ще ви пренесе в BMW Welt, мястото за запознанство с марката, с всички нови модели. Уникална сграда, туристическа атракция и дом на марката, където мога да седя с часове без да ми писне. Най-новите M-ки в страхотни цветове, MINI и няколко Rolls-а, за да бъдат очите пълни.

Оттам ще ви пренеса в музея на BMW, който се намира отсреща, непосредствено до „4-цилиндровата сграда“. Може би знаете, но преди колите марката е произвеждала мотоциклети – колекцията двуколесни е уникална! BMW Z8, 328… няма смисъл да изреждам всичко.

BMW Group Classic обаче е за истински ценители. Там се съхраняват прототипи, които малцина са виждали на живо, концепции, разработки на водород, електромобил на марката от началото на 90-те… и дори екземпляр Victoria KR1 от 1921-ва!

Това е мотоциклет на вече несъществуващата марка от Нюрнберг, която е ползвала BMW боксер още преди самите BMW да си направят собствен мотор! Уникално! Там е първата кола на BMW, Е46 M3 CSL, М1, прототип от Льо Ман, Е9, болид от F1, чиято мощност е била над 1400 к.с. в края на състезателния си живот. Трудно е да си представи човек разнообразието от коли и мотори в халетата на BMW Classic.

И за десерт отскочихме до Motorworld – страхотна експозиция, която не е свързана с BMW, макар че там бе 507-ицата на Елвис Пресли. Която Кралят си купува, докато служи в армията в Германия и която в последствие отива в САЩ, където получава нов двигател и няколко слоя боя. След 2 години реставрация обаче красивият роудстър е върнат в оригинален вид и може да бъде видян в BMW Studio под покрива на Motorlorld в Мюнхен.

Какво още има там? Ами, шоуруми и сервизи на Bugatti, McLaren, представители на различни тунинг ателиета и частни автомобили. Сред последните ще мернете Alfa Romeo 8C Competizione, Mercedes-Benz 300 SL Roadster, един от само 99-те Aston Martin Vanquish Zagato (ок. 700 евро) и още трудни за вярване експонати.

Така, че се настанете удобно и ще видите, че тези 30+ минути ще изтекат неусетно. Приятно гледане!

Първородната Godzilla!