50 години BMW M (Видео)


24 Feb 2022

Тази година BMW празнува 50 години от създаването на спортното си подразделение M, което между 1972 и 1993 г. носи името BMW Motorsport GmbH.

Баварската компания подготвя серия от инициативи по случай юбилея, като сега пусна кратко видео, озаглавено „We are M”. В него виждаме коли от миналото и настоящето, като например емблематичния M1 Procar и новия Concept XM. Включен е и първият M мотоциклет, произведен от BMW Motorrad – M1000RR.

През настоящата година, в която BMW M става на половин век, всички поръчани M и M Performance автомобили, ще бъдат брандирани с оригиналната емблема на BMW Motorsport.

Спортната дивизия BMW Motorsport е създадена официално през 1972 г., като в нея започват работа едва 35 служители. Идеята е новото подразделение да бъде в помощ на състезателната програма на марката, която се радва на големи успехи през 60-те и 70-те години.

Всичко обаче се развива много бурно и само след около 15 години в дъщерното дружество вече работят към 400 души. BMW Motorsport започва да създава модифицирани автомобили, които да се продават серийно и под името М. Всички те са тествани на частния комплекс на BMW на „Нюрбургринг“.

Първият състезателен проект на BMW Motorsport е 3.0 CSL, показан през май 1972 г. В крайна сметка състезателната модификация на BMW Е9 „излиза“ извън пистата и се появява в шоурумите на марката като хомологация, от която са произведени 1265 броя.

Само шест години след основаването на дивизията се появява и първия сериен модел под името М. През 1978 г. на салона в Париж е представен BMW M1, който дава силен тласък за още М модели. На следващата година баварците пускат и M535i като най-мощна версия на своята Серия 5.

През 1993 г. името BMW Motorsport е сменено на по-краткото BMW M. През 90-те почти няма модел, който да няма отделна М версия.

В най-новата си половинвековна история на BMW M се появяват и т.нар. M Performance модели. При тях за първи път има дизелови автомобили с М обозначение. Те са позиционирани едно ниво под „истинските“ М-ки. Първият бензинов M Performance е M135i, а дебютния дизел не е един, а квартетът M550d, M550d Touring, X5 M50d и X6 M50d, всички оборудвани с 3,0-литров мотор с три турбини (две по-малки и една голяма).

Днес портфолиото на М и M Performance модели е изключително богато, като сред тях вече има и един чист електромобил в лицето на i4 M50 xDrive. Останалите актуални модели все още се задвижват от бензин или дизел.

Първородната Godzilla!