Германското правителство обвини шофьора, вдигнал 417 км/ч


20 Jan 2022

Министерството на транспорта в Германия излезе с официална позиция относно записите на чеха, който вдигна 417 км/ч на обществен път. Лятото на миналата година Радим Пасер достигна тази внушителна скорост на участък от немски аутобан, където няма ограничение на скоростта. Бизнесменът публикува наскоро записите от своето Bugatti Chiron, но те определено не впечатлиха германските власти.

Радим Пасер, за който се твърди, че притежава над 260 млн. евро и е 33-тия най-богат човек в Чехия, е обвинен, че е застрашил живота на останалите участници в движението по магисралата. Самият чех споделя във видеата си, че приоритет е именно безопасността, заради което е избран ранният час, като дори благодари с молитва на Бог, че не е причинил опасност за никого. Опитът за достигане на рекордната скорост от 417 км/ч е направен в 4:50 сутринта. Но, както се вижда от записите, аутобанът не е напълно безлюден.

По тази причина Министерството на транспорта е против подобни високоскоростни шофирания и официално заяви, че „отхвърля всяко поведение в пътния трафик, което води или може да доведе до застрашаване живота на участниците в движението“.

От законова гледна точка този случай може да се разгледа от две страни. От една страна технически Радим Пасер не е карал с превишена скорост, тъй като в тази част няма ограничение. Но от друга той е обвинен в неспазване на първата точка от закона за движение по пътищата на Германия. А той гласи: „Всеки, който участва в движението, трябва да се държи по такъв начин, че никой друг човек да не бъде наранен, застрашен, възпрепятстван или безпокоен повече, отколкото е неизбежно при дадените обстоятелства“.

От министерството споделят още, че всички участници в движението трябва да спазват правилата за движение, включително хората, управляващи хиперавтомобил с 1500 к.с. с максимална скорост, електронно ограничена до 420 км/ч.

Лукс от Китай!