Великобритания ограничава колите за сметка на колела и пешеходци


31 Jan 2022

Великобритания въведе над 50 промени в своя Пътен кодекс, съобщава Daily Mail. Те са в сила от 29 януари и разбуниха много духове, защото дават сериозно предимство на пешеходците и колоездачите пред шофьорите на автомобили. Целта на промените е да се осигури повече безопасност на по-застрашените на пътя, като е изготвена нова йерархия, която определя кои групи са най-уязвими на пътя. В общи линии, колкото по-голяма е колата, толкова по-малко права и повече задължения към другите на пътя има нейният шофьор.

Правила за защита на колоездачите

Много от промените са свързани с колоездачите (и хората на кон, между другото, но това е Великобритания, все пак). Основната промяна дава възможност на колоездачите да карат в средата на платното по малки улички с бавен трафик, съобщава Bike Radar. Идеята е, че по този начин те стават по-видими за останалите участници в движението. На големи булеварди и улици с по-бърз трафик колоездачите са длъжни да карат на половин метър от бордюра. Идеята за движение в средата веднага се оказа дискусионна, защото недобросъвестни колоездачи го възприеха като покана да саботират трафика, като бавят колона от коли зад гърба си, включително в един случай за цели 8 мили (13 км), макар новите правила да ги задължават да пропуснат по-бързия трафик на удобно за целта място.

Друга промяна регламентира двама колоездачи да карат един до друг, а не един зад друг, което също в нашите очи е неочаквано решение, предвид опасностите, които крие. Шофьорите имат право да изпреварват колела (и коне) само в случаите, когато могат да ги разминат с дистанция от поне 1,5 метра (2 метра за конете).

Третата съществена промяна е, че колоездачите получават право да изпреварват колите от двете страни – както от ляво, така и отдясно, например в задръствания, които в големите градове на Острова са често явление.

Промените за пешеходци

На хартия основната промяна за пешеходците може да прозвучи странно у нас, защото е нещо, с което в България сме свикнали – пешеходецът винаги е с предимство на мислените продължения на тротоарите – независимо дали има или не разчертана пешеходна пътека. Факт е, че дори в България много често шофьорите не дават предимство в тази ситуация, а във Великобритания тепърва ще се учат на това.

Ново правило как да слизате от колата

Заради честите случаи на удари на колоездачи при рязко отворена врата на кола, промените в пътния кодекс препоръчват да отваряте вратата на колата си с по-далечната ръка (за България това би значело да отваряте шофьорската врата с дясната ръка). Идеята е, че това изисква тялото да се завърти и човек инстинктивно поглежда назад за идващ трафик.

Правила за зареждане на електромобили

Има и предписание към собствениците на електромобили да поставят знак за опасност, в случаите когато им се наложи да зареждат и кабелът пречи на пешеходците, например ако пресича тротоара.

Много практичен и интересен!