Ще има ли спад в цените на автомобилите втора употреба?


07 Feb 2022

Продължаващата вече две години пандемия нанесе сериозни икономически последствия в различните индустрии, а автомобилният сектор е несъмнено един от потърпевшите. Коментар на една от най-големите одиторски компании в света КРМG, цитиран от Automotive News, предупреждава, че цените на употребяваните автомобили могат да се понижат с 20 до 30 процента.

Небезизвестна причина за драстичното покачване на автомобилите втора употреба през последните две години са недостига на полупроводници и затварянето на някои заводи. След като предлагането на нови автомобили не може да удовлетвори пазара, съответно купувачите прибягват до търсене на автомобили втора употреба.

Разликата в цените спрямо януари 2020г. обаче не са за пренебрегване. Според доклада на КРМG, новите автомобили са увеличили пазарната си стойност с 12 процента, а автомобилите втора ръка с малко над 40 процента. От КРМG казват, че балансът между предлагането и търсенето на нови автомобили ще се нормализира около oĸтoмвpи 2022 и 2023 г., като цените на употребяваните автомобили се очаква да намалеят по-рано.

Лукс от Китай!